Kulcsos gyerekek helyett önkéntes táboroztatókat!

Komoly kihívást jelent a szülőknek a gyerekek elhelyezése a nyári szünet idején. Az LMP külföldön már jól bevált rendszerrel segítene ezen a problémán: a gyerekek táboroztatását olyan középiskolás és egyetemista önkéntesekre bízná, akik munkáját felvételi pluszpontokkal, illetve kredittel honorálnák. Ertsey Katalin kedden országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a parlamentnek, melyben arra kéri az oktatásért felelős államtitkárt, hogy az érintett szervezetek képviselőivel dolgozza ki a program kereteit.

A Lehet Más a Politika a családbarát foglalkoztatás megteremtésében fontos lépésnek tartja, hogy a szülők az iskolai szünet idején ne azzal legyenek elfoglalva, hogy a munkájukat kínkeservvel összeegyeztessék gyermekük felügyeletével.

A minőségi nyári táborozás lenne a megoldás, de ezen a téren szélsőséges helyzet alakult ki: sokan csak az önkormányzatok által szervezett napközis táborokat tudják megfizetni, melyek inkább csak „gyerektárolásra”, nem valódi nyaralásra alkalmasak. A piaci alapon szervezett táborok ára viszont a 60-80 ezer forintot is eléri – ez sok család számára megfizethetetlen. Az önkéntesek bevonása lenne a megoldás, de az ő motiválásukat jelentő pluszpontok, illetve egyetemi kredit nyújtását több ciklus óta nem tudták kivívni az ifjúsági önkéntességet szervező és támogató civil szervezetek.

Ertsey Katalin képviselőasszony ezért határozati javaslatban kéri az oktatásért felelős államtitkárt: civil szervezeteket és a táborhelyeket működtető önkormányzatokat, intézményeket bevonva, külföldi példákat tanulmányozva kezdjék el kidolgozni a program kereteit, hogy 2011 nyarára annak első fázisa elindulhasson.