A múlt köde. 2010 óta nem épül a miskolci Ferenczy Sándor Egészségügyi Szakközépiskola új sportcsarnoka

A kép tegnap, azaz 12 év után készült.

Március óta nem épül a miskolci Ferenczy Sándor Egészségügyi Szakközépiskola új sportcsarnoka, amely a miskolci önkormányzat egyetlen PPP beruházása, amelyben az eredeti tervek szerint ősztől már sportolhatnának a diákok.

Az épület 650 millióból épülne meg, az önkormányzat és az állam pedig évi 60 millió forint bérleti díjat fizetne 15 éven át, melyen fele-fele arányban osztoznának. A befektető, az Ifjúsági Sportcentrum Közhasznú, Nonprofit Kft. vezetője, Varga Dóra szerint azért áll az építkezés, mert a finanszírozó Hypo Alpe Adria Leasing Zrt. előbb inkasszálta a cég számláján található a beruházással kapcsolatban megnyert pályázati pénzt

, majd visszamenőleg felmondta a hitelt. Az ügyben a cég feljelentést tett, jelenleg a nyomozás folyamatban van. A tárgyalások most is tartanak, immáron az önkormányzat bevonásával, ahol ismételten jelezték, hogy az eredeti szerződés alapján fizetni fogják a bérleti díjat, de új, aláírt szerződés még nincs. Az osztrák rendőrség a napokban vette őrizetbe a Hypo Group Alpe Adria egykori elnökét, mert a cég kockázatos üzleteket kötött Ausztriában , amelyek veszteséget okoztak, és hogy ezt eltitkolják, meghamisították a könyvelést . Az eredeti szerződés alapján, vis major esetében, a komoly adósságot felhalmozó miskolci önkormányzatnak kell helyt állnia. Varga Dóra lapunknak elmondta, ha Hypo aláírja a pénz további folyósítást, már akkor is jelentős összeget bukott a cége.