Szeptembertől felállnak a megyei közigazgatási hivatalok, hogy újra legyen állami kontroll az önkormányzatok felett. Jövőre e szervezetek átalakulnak, és minél több, eddig minisztériumokhoz tagolt állami feladatot átvesznek majd. Pontos lista azonban még nincs a feladataikról. Januártól kormánymegbízottakat is küldenek a hivatalokhoz, akik politikusok lesznek, és a kormányzati szándékok megvalósulását felügyelik majd.

Hétfőn kapták meg kinevezésüket a megyei közigazgatási hivatalok új vezetői, és ezzel formálisan is elkezdődött az államigazgatási rendszer átalakítása. Sok állami hivatalt összevonnak, egyszerűsítik az ügyintézést, de a pontos részletek még nem világosak. Egyelőre nem rúgnak ki senkit a közigazgatásból, az átalakítás milliárdokba kerül majd, kevesebb feladat marad az önkormányzatoknál, és 2013 végére áll fel teljesen az új rendszer.

Szabó Erika közigazgatásért felelős államtitkár szerint a magyar történelem eddigi legnagyobb átalakítására készül a kormány. A fokozatosságra jellemző, hogy a szeptember 1-től induló új hivatalokat már januárban átnevezik.
Visszaáll az önkormányzatok ellenőrzése

Első körben most ősztől megszűnnek a másfél éve létrehozott Regionális Államigazgatási Hivatalok, és helyettük minden megyében (és a fővárosban) közigazgatási hivatalok szerveződnek.