Japánban már kimutatták az antibiotikumoknak kiterjedten ellenálló szuperbaktériumot, de benne lévő NMD-1 rezisztenciagén hazánkban még nem bukkant fel.

Bizonyos bélbaktérium törzseknél megjelent egy új típusú rezisztencia gén, amit rövidítve NDM-1-nek hívnak (teljes neve New Delhi metallo-ß-lactamase-1). Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató főorvosa elmondta, hogy az NDM-1 gént tartalmazó baktériumtörzsek többsége szinte minden forgalomban levő antibiotikummal szemben rezisztens, csak kolisztinre (colistin) és tigeciklinre (tigecyclin) érzékeny.

Az NDM-1 gént tartalmazó Gram-negatív kórokozók terjedését a már ismert eszközökkel lehet megakadályozni: izolációval, kézfertőtlenítéssel, az antibiotikumok körültekintő alkalmazásával, mondta el a főigazgató.

A főigazgató ismertetése szerint Magyarországon 2001 óta működik az Országos Epidemiológiai Központban a nemzeti bakteriológiai megfigyelő (NBS) rendszer, amely nyomon követi a klinikailag jelentős kórokozókat és a baktériumok antibiotikumokkal szembeni ellenálló képességét. Az egészségügyi intézmények a kiterjedten rezisztens baktériumtörzseket eddig is továbbküldték az OEK Bakteriológiai Referencia Laboratóriumába. Az NDM-1 jelenlétét molekuláris biológiai módszerekkel lehet kimutatni, és az említett laboratóriumban rendelkezésre állnak az ehhez szükséges felszerelések.
Betegségügyi turisták

Az NDM-1 gén előfordulását jelezték eddig Nagy-Britanniában, Indiában Pakisztánban, Bangladesben, Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Németországban, Hollandiában és Belgiumban – olvasható az európai járványügyi központ, az ECDC honlapján [1].

A Cardiffi Egyetem kutatói a The Lancet Infectious Diseases folyóiratban augusztusban megjelent tanulmányukban közölték, hogy az új gént – amelyet először egy Indiában kórházba került svéd állampolgárnál mutattak ki 2008-ban – azonosították dél-ázsiai és brit páciensekben. Mint írták, az NDM-1 gén szinte minden antibiotikummal, még a legerősebbnek tartott carbapenemekkel szemben is ellenállóvá teszi a baktériumokat. A kutatásokban 2008-2009-ből származó carbapenem-rezisztens Enterobacteriaceae (főként E.coli és K.pneumoniae) törzseket vizsgáltak.

A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az egészségügyi turizmus növekedése miatt a rendkívül rezisztens NDM-1 gént tartalmazó Enterobacteriaceae törzsek behurcolása és szétterjedése várható Európa valamennyi, de elsősorban nyugati országaiban. Azt javasolják ezért, hogy a beteg felvételi anamnézise során ki kell térni a korábbi (pakisztáni vagy indiai) gyógykezelésre és külföldi tartózkodásra, illetve javasolják a szűrővizsgálatok elvégzését.

Az utóbbi években az antibiotikumok túlhasználata és hibás adagolása következtében jelentek meg az olyan, gyógyszereknek kiterjedten ellenálló „szuperbaktérium” törzsek, mint a meticilin(methicillin)-rezisztens Staphyloccus aureus (MRSA) vagy az NDM-1 (magyar jelöléssel: Újdelhi metalo-béta-laktamáz-1)