Jelentősen, csaknem harmadával 1,028 milliárd forintra nőtt a vámbevétel az észak-magyarországi régióban az év első nyolc hónapjában, köszönhetően elsősorban két multinacionális cég beruházásainak – mondta Erdélyi János alezredes, a Vám és Pénzügyőrség Észak-magyarországi Regionális Parancsnokságának megbízott parancsnoka Miskolcon, sajtótájékoztatón kedden.

Főleg a német tulajdonú Bosch és az amerikai tulajdonú Jabil konszern beruházásai révén haladta meg jelentősen 2010 első nyolc hónapjában a vámbevétel a tervezett 750 millió forintot – mondta a parancsnok, megemlítve, hogy e cégek az Egyesült Államokból, Japánból és Dél-Koreából hoztak Magyarországra beruházásaikhoz termékeket.

A vámbevétel növekedése azonban nemcsak e társaságokhoz köthető – jegyezte meg.

A Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyék alkotta észak-magyarországi régió megbízott vám- és pénzügyőri parancsnoka a sajtótájékoztatón arról is szólt, hogy a régiós parancsnokság jövedéki adó címen augusztus végéig 8 milliárd forintot szedett be a három megyében. Ez mintegy 400 millió forinttal volt kevesebb a tervezetnél, főleg a sör eladása esett vissza a régióban.

„Virágkorát” éli viszont a pálinka, az adóbevételek alapján márciustól folyamatosan nőtt a régió megyéiben a pálinka fogyasztása, ez a büdzsét majd’ 5 milliárd forinttal gazdagította – tette hozzá.

Erdélyi János szólt arról is, hogy csökkentek a regisztrációs adóbevételek is, mert továbbra is az olcsóbb, használt autókat részesítik előnyben a külföldön vásárló magyarok.

Az észak-magyarországi régió három megyéjéből a Vám- és Pénzügyőrség az idén, a tervek szerint összességében 19,5 milliárd forintot fizet be különböző jogcímeken a költségvetésbe.