Minden ember egyenlő, de vannak egyenlőbbek, erre az alapigazságra sok helyen lehet példát találni, de a legtutibb hely a miskolci bíróság. Szerda délelőtt állították a bíróság elé azokat a korrupt borsodi zsarukat, akik a rendőrségnél már bejáratott módon, saját zsebre büntettek. De a kíváncsi szemek elé hiperaktív bírósági legények ugrabugrálnak   , hogy ne lehessen a szégyenlős zsaruk szemébe nézni, akik persze letakarták a fejüket. Aztán előkerül egy másik zsaru, aki láncon vezeti munkatársát, és közli, hogy az előzetes letartóztatást tárgyaló bíró azt üzeni, hogy most már véget ért móka, nincs itt semmi látnivaló, és nem esik le neki, hogy ő rendőr, és nem a bíró küldönce.
Persze, nem előzmények nélküli a helyzet. Rutinos bíróságra járók már tudják, Miskolcon ha rendőrt, politikust vagy más VIP személyt visznek az előzetes letartóztatásról döntő bíróság elé, más szabályok vannak, mint amikor egy alacsonyabb státuszú, ne adj isten cigány elkövetőről döntenek. Az előbbiek esetében még a folyosót is lezárják  (mint most), az utóbbiak esetében még beszélgetni is lehet az elkövetővel. Már csak reménykedik az ember, hogy a bírságok kiszabásánál ez már nem szempont…
Érdekes módon Budapesten teljesen normálisan kezelik ezt a kérdést. Manapság szinte naponta látni, amikor ismert, (mostanában szocialista)  politikusok pár centire a kameráktól trappolnak be a bíróság épületébe, jól megbilincselve. Sőt, akár kérdéseket is tudnak feltenni az újságírók a páciensekhez, legfeljebb azok nem mindig válaszolnak.
Persze, azért ennek a történetnek is vannak előzményei. Éppen Miskolc volt az a hely, ahol évekig azzal szórakozott a bíróság korábbi vezetése, hogy csak helyben érvényes, az országos átlagnál szigorúbb szabályokkal próbálta elzárni a kíváncsi tekintetektől a törvényhozás munkáját, és minden bírónak saját víziója volt arról, hogy az újságírók hogyan végezhetik a munkájukat. Addig, amíg nem szóltak nekik fentről, hogy na elég volt a különcködésből. Most egy fokkal normálisabb a helyzet, nem kell leadni a mobiltelefonokat, kicsit körmönfontabban hajtják el azokat a kíváncsiskodókat, akikről ránézésre feltételezik, hogy balhét csinálnának bent. Persze tudjuk, ez még olcsóbb megoldás, mint minden tárgyalóterembe beültetni egy biztonsági embert.