Ömlik az iszap Devecsernél

Egy ember meghalt, amikor átszakadt a Veszprém megyei Kolontárnál a timföldgyár tározójának a gátja, és vörösiszap zúdult a településre. Három embert még keresnek, tízen megsérültek, közülük két ember állapota súlyos. Az áldozat egy járókelő

, akit elsodort az iszapfolyam.

Több utat árasztott el az iszap Ajka és Devecser között, a baleset már hét települést érint: Tüskevár, Kolontár, Kisberzseny, Somlóvásárhely, Apácatorma, Devecser, Somlójenő.

Bendes István, Somlóvásárhely körjegyzője elmondta, hogy a falu szélét elöntötte az ár, az Aradi utcában lakókat kiköltöztették. Az iszap mintegy 10 házat veszélyeztetett, de sérülés nem történt. Az ár levonulóban van, ha a másik tározó nem szakadt ki, akkor nem lesz baj a településen.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az ár elérte Tüskevárat, Kisberzsenyt és Apácatormát is.

A térségben katasztrófahelyzet alakult ki – mondta a katasztrófevédelem ügyeletese. Bakos György szerint 700 ezer köbméter iszap árasztotta el az Ajka és Devecser között lévő Kolontár települést, mert a közeli timföldgyár vörösiszap-tározójának átszakadt az egyik gátja. Az ár már elérte Devecsert, az anyagi kár jelentős, a felderítés jelenleg is folyik – mondta a szóvivő.