Kilépett Szili Katalin az MSZP parlamenti frakciójából – ezt a volt házelnök maga jelentette be hétfőn, sajtótájékoztatón.

Azért döntött így, mert a Szövetség a Jövőért Mozgalom vasárnap létrehozta a Szociális Unió pártját

, amelynek elnökévé választották. Ezzel a lépéssel viszont az MSZP alapszabálya szerint párttagsága megszűnt.
Közölte, független képviselőként folytatja munkáját a parlamentben. Mint mondta, mandátumát az MSZP megyei listájáról kapta és nem adja vissza, mivel a szocialista párttal szakított, nem a választóival.
Szili Katalin egyébként vasárnap este a választási eredmények ismeretében élesen bírálta a szocialista pártot. Mint közleményében írta, tavasszal egyetlen baloldali politikus sem képzelhette komolyan, hogy az MSZP őszig talpra tud állni, de az „eredmények” már túlmennek minden határon.
Szerinte az MSZP körüli gondok a kettős állampolgárságról szóló népszavazáson képviselt álláspontjától kezdődtek, majd, a tandíj, a reformok erőltetésén át egészen a Konvergencia Programba foglalt érthetetlenül radikális kiadáscsökkentése következett. „A másfél éven belül elszenvedett három választási vereség is mutatja, hogy a szocialista pártvezetők méltatlanná váltak egykori (majd’ két és fél milliós) táboruk bizalmára; csak tisztelettel és hálával gondolhatunk azokra az erősen megfogyatkozott számú szavazókra, akik mindennek ellenére ma is a baloldali ellenzéket támogatták” – írta.
„Az MSZP mai összeomlása kizárólag a magyarság nemzeti érzéseit és szociális érdekeit mellőző neoliberális politikájának a számlájára írható, egyben annak a végállomása is. Politikai baloldal veresége nem jelenti azt, hogy nincs igény a társadalmi baloldalon egy sokszínű, újraformált politikai szerveződésekre, mozgalmakra” – fogalmazott.