Vörösiszap-pakolást Bakonyi Zoltánnak!

Egy újabb felelős beosztású szakértő zseni, aki magyarázza a bizonyítványt!

„A vörös iszap nem veszélyes” – mondta kedd reggel az Indexnek Bakonyi Zoltán

, az Ajkai Timföldgyár igazgatója.

Egy kis timföldgyártási kivonat:

– A timföldet bauxitból állítják elő, melyet porrá őrölnek, majd nátrium-hidroxiddal (erős lúg) reagáltatnak magas hőmérsékleten és nyomáson. Így kioldódnak a bauxitból az alumíniumvegyületek és vörösiszap marad vissza melléktermékként. Szárítás után vas-oxid, alumínium-oxid, titán-dioxid, szilícium-dioxid, nátrium-oxid, és kis mennyiségű gallium, vanádium is található benne. De nem is ezekkel van a baj! A vörösiszapban a nátrium-hidroxid által ki nem oldott maradék szilárd anyag erősen lúgos állapotban megmarad.

Na itt a bibi, kedves igazgató úr! A kiszáradást megakadályozandó víz, bizony lúgos kémhatású lesz a vörösiszaptól, a lúg égési sérülést okoz, un. elfolyósodást, miközben oldja a szöveteket. Ha igaz a ph 10+ kémhatás az már nemcsak irritál, keményen elfolyósít! Szóval Bakonyi Úr, ha nem elég baj, hogy az Ön által igazgatott ipari létesítmény melléktermékének elszabadulása folytán hárman meghaltak, lakosokat kellett kitelepíteni otthonukból; kérem, a kedvemért demonstrálja nyilvánosan, hogy a vörösiszap veszélytelen, hemperegjen meg benne és ha végzett slaggal veressék le magáról!

Barom, nem azt kellene nyilatkozni, hogy a szakértői vizsgálatok után tárgyalnak a kártérítésről, hanem a lehető legtöbb segítséget nyújtani a károsultaknak. De először is bocsánatot kérni az áldozatok hozzátartozóitól, akár gondatlanság (tározók karbantartása), akár más az ok. A vörösiszap veszélyes hulladék. Uff, én beszéltem.