A szakemberek megjósolták a rettenetes árvizet

Évek óta tudomásuk volt a hatóságoknak arról, hogy Felsőzsolcát bármikor elöntheti az ár, mégsem tettek semmit – értesült a Magyar Hírlap. Egy mérnöki iroda a Nemzeti Infrastruktúra- fejlesztő Zrt. megbízásából részletes terveket készített, hogy miként lehetne elkerülni a katasztrófát, a javaslatokat azonban, különféle mondvacsinált kifogásokkal, lesöpörte az asztalról a Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. Ennek vezetőjét, Pintér Istvánt a 204 zsolcai házat romba döntő júniusi árvíz után azonnal menesztette Illés Zoltán környezetügyi államtitkár. A szóban forgó Benedek Tervezőiroda most ingyen

elküldte a terveket az új felsőzsolcai önkormányzatnak. Az iratokhoz Benedek Gábor ügyvezető igazgató levelet is mellékelt, amelyben azt írja, hogy különösen fájó a pusztítás annak tudatában, hogy az elkerülhető lett volna. Emlékezetes, hogy Felsőzsolcán a Sajó mellékága, a Kis-Sajó pusztított. A község alatti torkolatnál felduzzadt a rengeteg víz. Sokan megírták, hogy a baj oka az elhibázott nyomvonalon vezetett M30-as autópálya lehet, amely gátként szorította a zsolcaiakra a hatalmas víztömeget.

Ezt a hibát észlelve a Benedek Tervezőiroda 2004-től egészen a közelmúltig több alternatív megoldást, utólagos változtatást javasolt, pontosan modellezve, hogy ellenkező esetben már a korábban mért legnagyobb Sajó-vízállás is nagy pusztítást okozna. Elképzelésük szerint az építkezés a közúti büdzséből történt volna, ám a vízügyi és környezetvédelmi hatóság minduntalan akadályokat gördített a tervek megvalósítása elé.

Ellenezte a Kis-Sajó-torkolat bővítését, akárcsak a legutóbbi, több mint húsz évvel ezelőtti medertisztítás óta ott kinőtt fák kivágását, valamint Kis-Sajó folyásának helyenkénti elterelését is, pedig 2007-re már öt változatot ajánlottak a felügyelőknek. Benedek Gábor a felsőzsolcaiaknak most egy olyan tervet küldött, amely a Kis-Sajót egy rövid mesterséges mederben átvezetné az M30-as és a 3-as főút csomópontja alatt, így az az autópálya túloldalán torkollna a Sajóba. Az elképzelés gáterősítést és gátépítést is tartalmaz több kilométeren, ráadásul összeegyeztethető a miskolci oldalra elképzelt logisztikai központ terveivel.

A területi vízügyi hatóság vezetői kormányzati engedély nélkül nem nyilatkozhatnak, de névtelen forrásunk azt állította, hogy megkezdődött a térség árvízvédelmi rendszerének felülvizsgálata-írja a magyarhirlap.hu