Vagy polgármesteri szék, vagy országgyűlési képviselői poszt – feltehetően így összegezhető az terv, ami a fideszes politikusok „kárpótlását” célozza. Négy év múlva ugyanis kétszáz főre csökken a parlamenti képviselők létszáma, emiatt viszont jelentős tülekedés lehet az országgyűlési helyekért.

A 226 tagú parlamenti Fidesz-frakció egyharmadát, 76 országgyűlési képviselőt választották meg valamely település polgármesterévé a vasárnapi önkormányzati választáson. Akik viszont most polgármesteri tisztséget nyertek, feltehetően elbúcsúzhatnak a parlamenti karriertől, a Fidesz ugyanis valószínűleg ezekkel a posztokkal kompenzálja azokat a politikusokat, akinek négy év múlva már nem jut hely az Országgyűlésben.

A mostani pozícióhalmozást jól mutatja, hogy a nagy lélekszámú települések vezetői szinte mindannyian benn ülnek a parlamentben is: Tarlós István mellett a 23 megyei jogú város polgármesterei közül 16-an, a 23 fővárosi kerületi polgármester közül pedig 15-en.

Négy év múlva viszont letisztul majd a kép: azáltal ugyanis, hogy 2014-től kétszáz főre csökken a parlamenti képviselők létszáma, nagyjából száz fideszes honatyának csak a polgármesteri szék maradna.

Ha ugyanis a Fidesz a mostani támogatottságának megfelelően szerepel 2014-ben is, akkor legalább 110 képviselőnek kell búcsút mondania a parlamentnek. Ez viszont a legkedvezőbb forgatókönyv lenne: ha csak egyszerű többséget szereznek a parlamentben, akkor a munkanélkülivé váló képviselők száma elérheti a 150 főt is.

Szakértők már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy ha sokan maradnak pozíció nélkül a következő ciklusban, az feszültségeket generálhat a párton belül. A parlamenti helyek csökkentésével tehát nagy tülekedés indulna az országgyűlési székekért, ezért várhatóan törvénybe is iktatják majd a parlamenti és az önkormányzati posztok összeférhetetlenségét.

Ennek következtében azok az országgyűlési képviselők, akik a mostani polgármesteri választásokon megmérettetik magukat, azok várhatóan négy év múlva újra lehetőséget kapnak. Őket így kompenzálnák azért, hogy a parlamentben már nem jutna nekik hely. Azoknak a fideszes politikusoknak pedig, akiknek polgármesteri hely sem jutott, lehetőséget jelenthet az a már elfogadott törvény, ami külsős alpolgármesterek kinevezését is lehetővé teszi.

A Kósa Lajos, Rácz Róbert és Vitányi István által kezdeményezett alkotmánymódosítás következtében ugyanis olyan személy is lehet alpolgármester, aki nem tagja az önkormányzati képviselő-testületnek.

Néhány polgármesternek nehéz lenne elhagynia a várost

A rendszerváltás után még nem lehettek egyszerre polgármesterek és országgyűlési képviselők is a honatyák. Ezt a szabályt az 1994-ben hatalomra került szocialista-szabad demokrata koalíció eltörölte, és azóta egyre többen vállalnak egyszerre több tisztséget is.

Egyes képviselők munkája ráadásul erősen összefonódik a települési tevékenységével. Kósa Lajos például igen nehezen tudná csak megmagyarázni, ha a parlamenti széket választaná Debrecen helyett. de ugyanígy gondba kerülhetnének a megyei jogú városok vezetői is.

Egyszerre két helyen kellene lenni

Lázár János a fidesz frakcióvezetője szerint az éjszakai ülésrend lehet a megoldás arra, hogy a településvezetők az országgyűlési munkájukat is ellássák. Hétfőtől él ugyanis a Fidesz képviselőcsoportjában az úgynevezett „bennülési” rend, vagyis a viták alatt, egészen a plenáris ülés végéig mintegy hetven fideszes képviselőnek, az előterjesztőknek és az adott kabinethez tartozóknak kötelező a jelenlét az ülésteremben. Arra, aki az előzetesen elkészített „bennülési” rendet nem tartja be, százezer forintos bírságot rónak ki.

„A parlament éjszakai ülése lehetőséget teremt arra a polgármestereknek, hogy részt vegyenek délután, éjszaka a parlamenti munkában, hajnalban és délelőtt pedig a városházi munkában lesz lehetőségük tehetségüket kamatoztatni” – mondta Lázár János. Sok polgármesternek szegheti kedvét ez a házirend, s emiatt többen önként is leadhatják az egyik tisztséget.

Lázár János azt is közölte, meggyőződésük szerint a polgármesterek – pártállástól függetlenül – hasznos tagjai voltak az Országgyűlésnek 1994 óta. Most is nyert azzal a törvényhozás, hogy megválasztottak parlamenti képviselőket polgármestereknek – jegyezte meg.

nepszava.hu