20/4-51/1989. Szigorúan titkos!
(selejtezésig)
1989. március 29.

1. ASZA 12-12
J. E. r. hdgy. a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányság állambiztonsági szerv bajai alosztályának beosztottja parancsnoki engedéllyel, feleségével 1989. március 25-én személygépkocsival Jugoszláviába utazott.
Hercegszántó közúti határátkelőhelyen 07.45 órakor a határt átlépve gépkocsijáról kiszállva útleveleket kezelésre átadta

az útlevélkezelő helyiségben tartózkodó jugoszláv rendőrnek. Az útlevélkezelő íróasztalának fiókját kihúzva, abba betekintve ellenőrizte az útleveleket. A fel1989. március 29.
eség útlevelét félretette. JE útlevelét pedig hosszasan nézegette, majd elkérte gépjárművezetői engedélyét. Amíg az engedélyt a gépkocsiból elővette és átadta, addig a rendőr és másik fiókot kihúzva útlevelének adatait egyeztette. Ezt követően szoros vámellenőrzést hajtottak végre, a vámellenőrzést végző tiszt alaposan átkutatta a gépkocsit. A vámellenőrzést ideje alatt JE útlevelét és gépjárművezetői engedélyét bevitték egy másik helyiségbe, ahol feltételezhetően fénymásolatot készítettek az okmányokról.
A vámellenőrzés befejezését követően az úti okmányok visszaadása előtt a rendőr megkérdezte:
„mondja E. hol dolgozik?”
JE válasza: „a rendőrségen”
kérdés: Baján?
JE válasza: „nem, Kecskeméten”
e rövid beszélgetés után az okmányokat visszaadta és jó utat kívánt.
JE délután 13.30 órakor jelentkezett kilépésre Hercegszántón, ahol ugyanaz a rendőr teljesített szolgálatot, s JE-t „szervusz kollega úr” köszöntéssel fogadta. Úti okmányokkal nem foglalkozott, viszont meghívta JE-t konyakozni a vámhivatal épületébe, melyet JE gépkocsivezetésre hivatkozva nem fogadott el.

Intézkedés:
– tájékoztattuk a BM III/II. csoportfőnökét és a BM III/II-12. Osztályát.

2. K/3 12-14
Antocsik Ferenc – Budapest […] – tájékoztatja Lezsák Sándort, hogy 41 gyerekkel megalakította az MDF „utánpótlását” a világi cserkészcsapatot Budapesten a VII. kerületben.

Intézkedés:
– az információról tájékoztatjuk a BM III/III. Csf. ügyeletét, valamint a BM III/III-4. Osztályt.

Donáth Tibor r. szds.

Jóváhagyom:

Jenovai Lajos r. alezredes
megyei főkapitány
állambiztonsági helyettese

1989. március 31.

20/4-52/1989. Szigorúan titkos!
(selejtezésig)
1989. március 31.

1. K/3 12-14
Ismeretlen személy (Blood Art Nemecsek Stúdió Kalocsa, Veres P. u. 37.) arról tájékoztatja R. I., a székesfehérvári Árpád Ipari Szakmunkásképző és Szakközépiskola tanulóját, hogy pénteken neolux festékkel – ha tud szerezni – „megfest” emlékműveket, pártházat, középületeket – feltehetően 11 óra után. Távlati célját – „teljes emberi szabadságom megvalósítása” – a cigányok (színesek) elleni egyéni, csoportos, terrorakciók végrehajtásában látja.
Az anyagból megállapítható, hogy a feladó a címzettől kábítószert (indiai kendert) is vár.

Intézkedés:
– az információról tájékoztatjuk a BM III/III-2 és -3. Osztályait;
– a feladó kilétének megállapítására intézkedést tettünk.

2. K/3 12-14
Facskó Mátyásné Dávod […] alatti lakos és Tuza Tibor ágazatvezető arról tájékoztatta az MDF lakiteleki központját, hogy Dávodon az Augusztus 20. MGTSZ-ben aláírásgyűjtést kezdeményeztek a függetlenített EB elnök visszahívására. Ezt az akciót a vezetés – különösen a párttitkár – minden eszközzel (megfélemlítéssel is) igyekszik megakadályozni.

Megjegyzés: a fentiekről tájékoztatták még többek között az illetékes pártvezetés szintjeit, a megyei napilapot, P[ozsgay] I[mre] államminisztert.

Intézkedés:
– az információról tájékoztatjuk a BM III/III-4. Osztályt.

Donáth Tibor r. szds.

Jóváhagyom:

Jenovai Lajos r. alezredes
megyei főkapitány
állambiztonsági helyettese

Békés megye
1989. január 16.

R-203-6/2/1989. Szigorúan titkos!
(selejtezésig)
XI. 1989. január 16.

HMB 12-4
Hírforrásunk 1988. december 23-án Romániába utazott ki, ahol Szalontán meglátogatta ismerősét K. urat. A keresztnevét nem tudja […].
Beszélgetésük során félrehívta, s megkérte, ha tud magasabb szinten kapcsolatot teremteni, mondja el, hogy a román katonaság ugrásra készen áll.
A hírforrás kérdésre, hogy ezt mire alapozza, mert ős sem Szalontán, sem Aradon nem látott katonákat, K. elmondta, hogy a katonai alakulatok a hegyek között – Kárpátokban – állomásoznak, s arra várnak, hogy Magyarországon valami komolyabb fegyveres konfliktus alakuljon ki. Ha 56-hoz hasonló események jönnének létre, a románok megszállnák az MNK-t „mint a Varsói Szerződés tagjai a szocializmus érdekében”.
Elmondta, hogy az alakulatok vér-tiszta román nemzetiségűekből állnak.

Virág Sándor. r. alez. Hankó Pál. r. fhdgy.
áb. helyettes értékelő tiszt

1989. január 19.

R-203-6/3/1989. Szigorúan titkos!
(selejtezésig)
XI. 1989. január 19.

ATA 12-4
Hírforrásunk 1989. január 18-án jelentette, hogy a Curtici-i [Kürtös] közös határátkelőhelyen lévő növényvédelmi állomáson megjelent 1989. január 16-án K. J. nyugdíjas CFR – román állami vasút – dolgozó, román állampolgár s az alábbiakat mondta el:
– 1988. december 31-én vagy 1989. január 1-én éjszaka egy román sorállományú határőr 8 személyt akart átszöktetni a határon, mikor az államhatár közelébe értek, észrevették, hogy román ellenőrző járőrök közelednek feléjük. A sorállományú román határőr a 8 főt lelőtte, majd öngyilkos lett.
A vizsgálat során az öngyilkos határőrnél 120000 leit találtak. Az átcsempészni kívánt személyek közül 4 fő német, 4 fő magyar nemzetiségű volt.

Intézkedés:
– központi osztály tájékoztatása információs jelentésben;
– a hírforrás és a hozzá kapcsolt pozíciók eligazítása az információ pontosítása, ellenőrzése érdekében.

Virág Sándor. r. alez. Hankó Pál. r. fhdgy.
áb. helyettes értékelő tiszt

1989. január 21.

R-203-6/4/1989. Szigorúan titkos!
(selejtezésig)
XI. 1989. január 21.

HMB 14-12
Hírforrásunk a mai napon jelentette, hogy az MDF orosházi városi szervezete 1989. január 20-án kb. 150 fő részvételével ülésezett, és az ülésen az alábbi nyilatkozatot fogadták el, melyet megküldenek a kormánynak és a szakszervezeteknek:
– az áremelésekkel kapcsolatos szakszervezeti véleményeket elvetik, mivel nem valós érdekeket tükröznek;
– követelik a katonai kiadások csökkentését;
– külkapcsolatok racionalizálását;
– közművelődés támogatását;
– a munkásőrség megszüntetését;
– radikális takarékossági csomagtervet a kormány részéről, mely az egész népgazdaságra vonatkozik.
Az ülésen részt vett a sajtó és rádió helyi munkatársa is, így várható a nyilatkozat általános közzététele. A rádióban hétfőn kívánják megjelentetni.
A hírforrás a továbbiakban jelentette, hogy Orosházán 1989. január 20-án 15 fővel megalakult a szocialista demokrácia frontja szervezőbizottsága, mely önálló egyesületként kíván működni. Fő céljai:
– szabad véleménynyilvánítás;
– a bürokrácia és korrupció felszámolása;
– hagyományok ápolása.
A front nyitott, főként a munkásokra és a termelőszövetkezeti parasztságra kíván támaszkodni.
Szervezője: Kagyva Béla, nyugdíjas orosházi lakos.

Intézkedés:
– központi osztály tájékoztatása napi jelentésben;
– a fenti két alternatív szervezet tevékenységének folyamatos ellenőrzése operatív úton.

Virág Sándor. r. alez. Hankó Pál. r. fhdgy.
áb. helyettes értékelő tiszt

1989. január 25.

R-203-6/5/1989. Szigorúan titkos!
(selejtezésig)
XI. 1989. január 25.

TA 12-12
1989. január 23-án Zemplényi Tamás USA nagykövetség tolmácsa megbeszélte Markó Istvánné, Gyula, […] alatti lakossal, hogy január 24-én 17.30-kor lakásukon meglátogatják Thomas Lynch az USA nagykövetség első titkárával, miután beszélgetni szeretnének az MDF helyi vezetőivel, így többek között Markó Istvánnal.
Markóné szerint a beszélgetésen részt vesz még dr. Pocsai Gábor és esetleg más is.
Zemplényi Tamás még arról tájékoztatta Markónét, hogy az első titkárral két napot töltenek Békéscsabán és Gyulán, ahol találkoznak helyi vezetőkkel.
Január 24-én John Hondon a holland rádió tudósítója Markó Istvánnal megbeszélte, hogy 19h-kor Gyula, […] alatti lakásán fogadja őt és adjon interjút az erdélyi menekültekről.

Megjegyzés: Thomas Lynch hivatalosan járt Békés megyében január 24-én és találkozott a hivatalos szervek képviselőivel. Konkrét adatok Markó Istvánnal való találkozásáról nem kerültek felszínre.

Intézkedés:
– operatív pozíció útján ellenőrizzük a találkozó tényleges létrejöttét és megpróbálunk információt szerezni a beszélgetés tartalmáról;
– a BM illetékes központi osztályát tájékoztattuk.

Virág Sándor. r. alez. Hankó Pál. r. fhdgy.
áb. helyettes értékelő tiszt

1989. január 26.

R-203-6/6/1989. Szigorúan titkos!
(selejtezésig)
XI. 1989. január 26.

HMB 12-12
1989. január 26-án a Curtici [Kürtös] magyar-román közös vasúti határátkelőhelyen kilépésre jelentkezett: G. G. […] Salgótarján […] alatti lakos. Az ellenőrzés során 12 db lezáratlan borítékban leveleket találtak nála, melyek az alábbi címekre szóltak:
– RKP központi bizottsága, dr. Elena Ceausescu, Bukarest,
– Brassói Lapok szerkesztősége,
– Előre c. lap, Bukarest,
– Dolgozó Nő szerkesztősége, Cluj-Napoca [Kolozsvár],
– Utunk c. lap főszerkesztője, Cluj-Napoca,
– Igaz Szó c. lap főszerkesztője, Tirgu Mures [Marosvásárhely],
– Korunk c. lap főszerkesztője, Cluj-Napoca,
– Hét c. hetilap főszerkesztője, Bukarest,
– Jóbarát c. lap főszerkesztője, Bukarest,
– Scinteia c. lap szerkesztősége, Bukarest,
– Megéneklünk Románia Országos Fesztivál folyóirat szerk.,
– Nicalae Ceausescu főtitkár, Bukarest.
A levelek dicsőítik, köszöntik N[icolae] C[eausescu]-t születésnapja alkalmából, valamint a levélíró egyetértést fejezi ki N[icolae] C[eausescu] politikájával kapcsolatban. G. többek között az alábbiakat írja: „Itt Magyarországon, ha nehéz körülmények között is az ön politikájának állhatatos védelmét és az ön igaz szocializmusának, eszméinek terjesztését mély meggyőződésemből fakadva vállalom ebben a revíziós közegben”. Kéri továbbá levélben az RKP központi bizottság és a hőn szeretett és mélyen tisztelt N[icolae] C[eausescu] elvtársat, hogy az RKP XIV. kongresszusán a nyilvános üléseken részt vehessen.
A levelekből az is kitűnik, hogy G. 1988-ban N[icolae] C[eausescu]-tól levélben dedikált fényképet is kapott.
A levélben még felsorolt G. több salgótarjáni lakost, akik szintén egyetértenek N[icolae] C[eausescu] politikájával és támogatják azt. G. leveleit a szolgálatban lévő magyar határőrök központi utasításra átengedték Romániába.

Intézkedés:
– tájékoztatjuk a központi osztályt, valamint a salgótarjáni RFK III/II. Osztályát;
– G-t visszaérkezése során fokozott ellenőrzés alá vonjuk.

Virág Sándor. r. alez. Hankó Pál. r. fhdgy.
áb. helyettes értékelő tiszt

1989. január 30.

R-203-6/7/1989. Szigorúan titkos!
(selejtezésig)
XI. 1989. január 30.

K/3 12-12
Hírforrásunk által felderített információ szerint 1989. február 3-4-5-én egy „új népben, nemzetben” gondolkodó ifjúsági szövetség alakul a vámosmikolai „Börzsöny” turistaházban. A tervek szerint az új ifjúsági szövetség az MDF-el szellemi és stratégiai szövetségben, de annak szervezeti keretein kívül kíván működni.
A szervezők nevében Bégány Attila (1111 Budapest, […]) tájékoztatja a Békés megyei MDF szervezet tagjait.

Intézkedés:
– illetékes központi osztály tájékoztatása;
– operatív úton megkíséreljük felderíteni, kik vesznek részt az eseményen megyénkből, s megpróbálunk információkat szerezni az alakuló ifjúsági szervezetről.

Virág Sándor. r. alez. Hankó Pál. r. fhdgy.
áb. helyettes értékelő tiszt

1989. január 31.

R-203-6/8/1989. Szigorúan titkos!
(selejtezésig)
XI. 1989. január 31.

TA 12-12
Hírforrásunk a mai napon az alábbi beszélgetést hozta felszínre: dr. Sall Mária gyulai lakos az MDF tagja kereste Markó István, gyulai MDF ideiglenes vezetőségének tagját, s az alábbi véleményét fejtette ki:
„Pozsgay nyilatkozata után fel kellene vetni, nem lenne-e célszerű, hogy országosan a demokrata fórum valamilyen formában az igazi reformstáb mellé álljon. Grósz nyilatkozatától egészen meg vagyok dermedve. Szólni kellene olyanoknak, akik közel vannak a tűzhöz. Nem tudni, hogy ezzel használnánk-e, vagy ártanánk Pozsgaynak, de ezt gyorsan kéne véghezvinni, mert ezek a szemetek kiszorítják a hatalomból a normális reformereket.”
Markó elmondta hogy 1989. február 4-én mennek fel Pestre, s ott ezt képviselni fogja a központban.

Megjegyzés: Budapestre Markó István, dr. Pocsai Gábor és Teleki Ferenc együtt utazik, akik a gyulai MDF ideiglenes elnökségének tagjai, s a Magyar Nemzetben megjelent cikket szerkesztették. A gyulai MDF napi kapcsolatban áll Csurka Istvánnal.

Intézkedés:
elejtezésig// meretlen tettes8- központi osztály tájékoztatása;
– gyulai MDF vezetőségének, illetve tagságának további operatív ellenőrzése.

Virág Sándor. r. alez. Hankó Pál. r. fhdgy.
áb. helyettes értékelő tiszt

1989. február 6.

R-203-6/9/1989. Szigorúan titkos!
(selejtezésig)
XI. 1989. február 06.

K/3 12-13
Hírforrásunk a mai napon felszínre hozott információja szerint Békéscsabán 1989. február 4-én megkezdték a Független Kisgazdapárt szervezését. Dragán [sic!] Pál az FKGP országos szervező titkára személyesen járt Békéscsabán Zsíros Géza Békéscsaba, Áchim utcai lakásán.
Dragán megküldte az FKGP ideiglenes vezetőségének irányelveit a pártprogram kidolgozásához, illetve a párttagságot felújító nyilatkozatokat.
Ismereteink szerint a békéscsabai szervezet megalakításánál az alábbi személyekre kíván Dragán támaszkodni:
– Hankó András Békéscsaba, […].
– Kiss Árpád Békéscsaba, […].
– Hartmann Ferenc Békéscsaba, […].

Intézkedés:
– központi osztály tájékoztatása;
– információ ellenőrzése, az alakuló szervezet operatív úton történő felderítése.

Virág Sándor. r. alez. Hankó Pál. r. fhdgy.
áb. helyettes értékelő tiszt

1989. február 6.

R-203-6/10/1989. Szigorúan titkos!
(selejtezésig)
XI. 1989. február 06.

K/3 12-12
Hírforrásunk által felderített információ szerint Adorján Ferenc (Sorreto […] Ausztrália) ausztrál állampolgár tájékoztatta Bánner Zoltán (Békéscsaba […]) békéscsabai lakost, aki Munkácsy Mihály Múzeumban dolgozik, hogy memorandumot állított össze az önálló Erdélyért. Ezt a memorandumot megküldte Gorbacsovnak, Szűrös Mátyásnak, ill. a világ összes miniszterelnökének.
Adorján elgondolása szerint, mellyel több Ausztráliában élő magyar is azonosul, jöjjön létre magyar-székely, román és szász komite és lépjen porondra az önálló Erdélyért. Elképzeléseik szerint unió jönne létre Magyarország és az önálló Erdély között, ami jelenlegi román rendszer bukása után hármas szövetséggé alakulhatna. Erdély-magyar-román szövetséggé.
Adorján kéri Bánnert, alakítsanak egy bizottságot, amely síkra száll Erdély függetlenségének kivívásáért. Adorján szerint a Müncheni Szabad Európát is meg kell nyerni az ügynek, s a Magyarországon élő románokat is be kell vonni.

Intézkedés:
– központi osztály tájékoztatása;
– Bánner esetleges tevékenységének operatív ellenőrzését meg kell szervezni.

Virág Sándor. r. alez. Hankó Pál. r. fhdgy.
áb. helyettes értékelő tiszt

1989. február 15.

R-203-6/11/1989. Szigorúan titkos!
(selejtezésig)
XI. 1989. február 15.

TA 12-14
Hírforrásunk a mai napon az alábbi beszélgetést hozta felszínre: Lőrincsik Szilvia békéscsabai MDF tag megkereste Herczeg Tamást, aki a békéscsabai MDF ügyvivő testületének tagja, s az alábbiakat mondta el:
A szegedi körzeti TV hétfői békéscsabai adásán találkozott Balogh László szegedi operatőrrel, aki elmondta, hogy Rácz Sándorral készítettek egy dokumentumfilmet, mely 1956-ról szól. A videokazetta már kész van, de Rácz Sándor amerikai útja – egy hét múlva utazik – előtt nem akarják forgalomba hozni. Lőrincsik Baloghtól kapott információi szerint félnek, hogy Rácznak baja lehet, erre Lőrincsik határozottan állította, hogy Rácz Sándor nem jön vissza az USA-ból.

Intézkedés:
– a központi osztály tájékoztatása;
– a rendelkezésre álló operatív erőkkel, eszközökkel az információ ellenőrzése.

Virág Sándor. r. alez. Hankó Pál. r. fhdgy.
áb. helyettes értékelő tiszt

1989. február 16.

R-203-6/12/1989. Szigorúan titkos!
(selejtezésig)
XI. 1989. február 16.

LBE 12-12
Hírforrásaink 1989. február 15-én bejelentették, hogy Békéscsabán a Szabadság tér 20-22. sz. ház szárazkapu bejárójában a falon, ill. az István király tér és József Attila utca sarkán lévő hirdetőoszlopon találtak 1-1 db 11×4 cm-es öntapadós fehér falragaszt, melyeken az alábbi felirat volt 0,5 cm-es betűkkel rost-irónnal felírva: „Munkások, parasztok! Ha nem akartok megdögleni! Pozsgayt kell agyonverni!”
A két felragaszt a bejelentők levették, s átadták szervünknek. A helyszínek megtekintése után megállapítható, hogy a feliratok csak közvetlen közelről voltak olvashatók, ill. észlelhetők.

Intézkedés:
– a központi osztály tájékoztatása;
– szervünk az elkövető felderítését megkezdte.

Virág Sándor. r. alez. Hankó Pál. r. fhdgy.
áb. helyettes értékelő tiszt

1989. február 28.