Ítélet a Debreceni Ítélőtáblán

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Kardos Sándor vezette büntetőtanácsa 2010. október 11-én megtartott tárgyalásán az I. fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság ítéletét helybenhagyta, eszerint:

I. rendű Rostás Miklós vádlott
bűnös
– társtettesként, életveszélyt okozó testi sértés bűntettében,
– társtettesként, csoportosan elkövetett rablás bűntettében és
– társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettében,
ezért a bíróság 8 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

II. rendű Lakatos István vádlott
bűnös
– társtettesként, életveszélyt okozó testi sértés bűntettében,
– társtettesként, csoportosan elkövetett rablás bűntettében és
– társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettében,
ezért a bíróság 7 év fegyházbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

III. rendű Rostás Tamás vádlott
bűnös
– társtettesként, életveszélyt okozó testi sértés bűntettében,
– társtettesként, csoportosan elkövetett rablás bűntettében és
– társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettében,
ezért a bíróság 8 év 6 hónap fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

A IV. rendű Rostás Attila vádlottat lopás vétségében találta bűnösnek az elsőfokú bíróság, ezért 35,000 Ft pénzbüntetést szabott ki vele szemben – az ítélet rá nézve elsőfokon jogerős lett, így ma csak három társa állt az Ítélőtábla büntetőtanácsa elé.

A tényállás röviden:

A vádlottak valamennyien és a sértett is Hosszúpályiban éltek.
A vádlottak 2008. május 15-én este 22.00 óra körül találkoztak és megbeszélték, hogy elmennek vasat és alumíniumot lopni, majd azt értékesítve pénzre tesznek szert.

A III. rendű vádlott javaslatára a sértett házához indultak, tudva, hogy az idős, 60 éves sértett nem lát jól; a III. rendű vádlott kb. két héttel korábban már ismeretlen társaival megkísérelt értéktárgyakat eltulajdonítani a sértett portájáról.

Miután a házhoz értek, a négy férfi bemászott az udvarra, ott körülnéztek – a IV. rendű vádlott talált egy alumínium széket, valamint némi alumínium hulladékot.

A III. rendű vádlott benézett a ház ablakán, és mondta a többieknek, hogy az idős férfi alszik, ezért a III. rendű vádlott kitalálta, hogy menjenek be a házba körülnézni, illetve kutassanak értékek után.
A felhívás után az I.-, II.-, és III. rendű vádlottak az udvaron talált feszítővassal és testi erővel befeszítették a ház bejárati ajtaját.

A IV. rendű vádlott észlelve társai cselekményét közölte velük, hogy ő ebben nem vesz részt, ezért a kerítésen kimászott és magával vitte az udvaron talált kempingszéket, illetve alumínium hulladékot.

Az ajtó befeszítésére a sértett felkelt, kiment a házból, ahol az I.- és III. rendű vádlottak pénzt követeltek tőle, de a sértett nem adott, közölte velük, hogy nincs pénze és próbálta a vádlottakat az udvarról kitolni.

Ez azonban nem vezetett eredményre, a három fiatal, 20 év körüli férfi ekkor bántalmazni kezdte az idős sértettet, testszerte, fején, felsőtestén legalább 9 alkalommal közepes, illetve nagy erővel megütötték, megrúgták.
A sértett a földre esett, a vádlottak otthagyták és a házba mentek, kutatni kezdtek.

A házban a telefonzsinórt elvágták, a villanyórát kikapcsolták, a házat sötétben, gyújtó fényénél kutatták át.
Eközben a sértett felkelt a földről, a házba ment és a szobájában leült az ágyra.

Miután a három férfi átkutatta a lakást, eltulajdonítottak egy Stihl fűrészt, egy paplant és a sértett előszobában felakasztott kabátja zsebéből 6,000 Ft készpénzt.

A sértett a bántalmazást követően igen rossz állapotba került, egy napot pihent, feküdt, majd 2008. május 17-én értesítette a szomszédokat a történtekről, akik mentőt hívtak a sértetthez.

A sértett egyébként 2008. június 29-én elhalálozott, halálát természetes eredetű megbetegedések okozták, melyek nem álltak összefüggésben a bántalmazásával.

A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe az I. rendű vádlott részbeni beismerő nyilatkozatát, a II. rendű vádlottnál a büntetlen előéletet, valamint azt, hogy négy kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik, a III. rendű vádlottnál a részbeni beismerő nyilatkozatot és azt, hogy két kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik.

Súlyosító körülményként értékelte viszont a bíróság a I. és III. rendű vádlott esetében a büntetett előéletét, a bűncselekmények többszörös halmazatát, a társtettesi elkövetést, a durva, garázda módon történő elkövetést védtelen, kiszolgáltatott személy sérelmére, valamint a hasonló bűncselekmények elszaporodottságát, illetve a III. rendű vádlott bűnelkövetésre irányuló kezdeményező szerepét.