Rablólovagok pellengéren címmel közölt cikket a Profil című hetilap hétfői száma az Ajka térségében egy héttel ezelőtt történt iszapömlésről.

Bakonyi Zoltán és Tolnay Lajos gyűlölt figurákká váltak Magyarországon, jelképei lettek a rendszerváltás után üzemeket olcsón megvásárló, majd meggazdagodó, de a létesítményeket az évek elteltével sem felújító korrupt üzletembereknek

– írta a lap. Kolontáron sokan úgy vélik, hogy a gát már régóta eresztett. „Nyílt titok volt”, de a MAL vezetői a szőnyeg alá söpörték – idézte az egyik helyi lakost.
Hogyan lehetséges, hogy egy olyan országban, amely hat éve az Európai Unió tagja, biztonsági és környezeti előírásokat ilyen könnyen meg lehet kerülni? – tette fel a kérdést a lap. A trükk sokszor abban is rejlik – válaszolta meg a kérdést a szerző -, hogy munkahelyteremtő vagy környezetvédelmi támogatásokat vesznek fel, az elvárásokat papíron teljesítik és a támogatást „zsebre teszik”.
Hogy az „új alumíniummágnások” hanyagul kezelték a környezetvédelmi kérdéseket, arra az ajkai vállalkozás is példa. Szakértők szerint az egyes kazettákat túlterhelték és hiányoztak a pótlólagos biztonsági intézkedések, minden egyetlen gáttól függött.
A lakosság most azt kérdezi, mi lesz a következő katasztrófa. Összesen 55 millió tonna vörösiszapot tárolnak Magyarországon. Az almásfüzitői és mosonmagyaróvári tározók egyaránt a Duna mellett fekszenek, azoknak a tartalma azonban már beszáradt. Egyes szakértők ezért valószínűtlennek tartanak egy hasonló gátszakadást, a talajvíz- és finompor-szennyezés veszélye azonban ott is fennáll – írta.
A Profil felidézte, hogy a Levegő Munkacsoport négy éve feljelentette a mosonmagyaróvári tározót fenntartó, a Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök tulajdonába tartozó MOTIM vállalatot a környezetvédelmi előírások be nem tartása címén, de a vádat ejtették. Az ügyészséget az illetékes környezetvédelmi felügyelet politikai nyomásra félretájékoztatta – idézte a Népszabadságot a cikk.
Tolnay Lajosról azt írta, hogy a MAL társtulajdonosa Gyurcsány Ferenc bizalmasának számít, ugyanakkor „Orbán Viktorral sem ismeretlenek egymás számára”, 2005-ben ugyanis meghívták a Fidesz által kezdeményezett gazdasági konzultációkra.