A legzöldebb tűnő pártok nem szakítottak időt arra, hogy konkrét szakmai kérdésekben megnyilatkozzanak a környezetvédelem területén

Mint ismeretes a Miskolci Környezet- természet – és Állatvédő Civil műhely tagjai a közelmúltban önkéntes környezetvédelmi kötelezettségvállalást kértek az önkormányzati választásokon induló polgármester jelöltektől. Sajnálatosnak tartjuk , hogy a plakátjainkon legzöldebb tűnő pártok nem szakítottak időt arra, hogy konkrét szakmai kérdésekben megnyilatkozzanak a környezetvédelem területén.
A Fidesztől és a Szemléletváltást Miskolcon Egyesülettől érkeztek válaszok, melyeket ezúton ajánlunk szíves figyelmükbe, illetve az eredeti felhívás szövegét is csatoljuk.

Miskolci Környezetvédelmi Civil Műhely

———————————————————–
————————————————————-
Tisztelt Miskolci Környezetvédelmi Civil Műhely, Tisztelt Aláíró Szervezetek!

Köszönjük kérdéseiket, felhívásuknak igyekeztünk megfelelni és a csatolt dokumentumban válaszoltunk az Önök által feltett kérdésekre, felvetésekre. A válaszokat zöld politikusunk állította össze, azzal a jelzéssel, hogy tekintsük vitaanyagnak, mind a kérdések-felvetések, mind a válaszok viszonylatában.

dr. Kriza Ákos

1. Készüljön el és kerüljön elfogadásra Miskolc Város Fenntartható Fejlődés stratégiája, melyhez kapcsolódóan szükséges a Települési Környezetvédelmi Program felülvizsgálata, valamint Tájérték kataszter elkészítése.

A stratégia elkészítését fontosnak tarjuk, érthetetlen számunkra, hogy idáig miért nem készült el. Jelenleg a polgármesteri hivatalban önálló osztálya van a környezetvédelemnek, amit az elkövetkezendőkben is fontos megtartani. Az ilyen, és egyéb más a környezetet, természetvédelmet érintő anyagok elkészítését alapvető feladatának tartjuk.

2. Segítse és ösztönözze az önkormányzat, hogy intézményei, a városban működő gazdasági társaságok, és legfőképp a lakosság minél előnyösebben juthasson hozzá energiatakarékosságot (energiaköltség csökkentő), illetve a megújuló és a környezetkímélő technológiák alkalmazásához.

Nagyon fontos a megújuló energiák nyújtotta lehetőségek minél szélesebb körben történő feltárása és használata. Ennek érdekében együtt kell működni az agglomerációban lévő településekkel. Megújuló energiaforrását tekintve városunk jó potenciális lehetőségekkel bír. Átfogó energiahatékonysági programmal, az erőművi kapacitás részbeni megújításával, a zöld és a megújuló energia bevonásával csökkenteni kívánjuk a városlakók közüzemi terheit, zöldebbé téve Miskolcot. Miskolc kerületeiben az ott élőkkel együttműködve határozzuk meg a hasznosítható megújuló energiaforrások körét, valamint azok műszaki, gazdasági, szervezési és pénzügyi feltételeinek rendszerét.
Miskolc város jelentős megújuló energiapotenciállal rendelkezik, elsősorban a napenergia, a szélenergia, a szerves hulladékokból származó bioenergia területén. Ezen túlmenően kihasználatlan föld alatti, geotermikus energiakészlettel is rendelkezik a város, ezek segíthetnek a költségek lefaragásában, egy zöldebb Miskolc létrehozásában.
Energiaközösségek kialakításával is csökkenthetők a háztartások rezsiköltségei. A közösségi energiatermelés lehet a jövő, nem az egyéni, mert így az energiatermelés különböző formáit tudjuk összefogni, hasznosítani.

3. A városi tulajdonú médiumokban tegyék kötelezővé a felnőtt és gyermek környezeti tudatformálást szolgáló rovatok és műsorok meglétét. Ezek ne legyenek pályázatfüggők.

A természettudatos állampolgári viselkedés kialakulásának több összetevője van, lehet ezek egyik szegmense a helyi médiumok. A sajtó függetlensége az elmúlt húsz év egyik legnagyobb vívmánya, így nem a kötelezővé tételt, hanem az érdekeltség kialakítására koncentrálnánk. Az Önkormányzat rendelkezésére álló minden lehetőséget szeretnénk kihasználni annak érdekében, hogy a felnövekvő generációk minél környezettudatosabb állampolgárokká váljanak. Ilyen lehetőségeket látunk a közintézmények programjainak kialakításában, azoknak támogatásában, együttműködve és támogatva a helyi zöld civilszervezeteket.

4. A zöldfelületek védelme érdekében készüljön el a város zöldfelület katasztere és annak naprakészen vezethető regisztere. Önkormányzati rendeletben szigorítsák meg a fakivágások, csonkítások, zöldfelület csökkentést okozó tevékenységek feltételeit, kötelezően írják elő azok pótlását.

Egyetetértve a zöldfelületek kezelésével, tudomásul kell venni, hogy az elmúlt időszakban megalapozott parképítés nem volt, ennek következtében sok esetben gyorsan növő, nagy lombfelületet képező fa fajokkal lett beülteve Miskolc közterületének jelentős része, melynek következtében különböző problémák merülnek fel. Összességében, meg kell állapítani, hogy szükség van városunkban egy parképítészeti koncepcióra, melynek mentén át lehet alakítani a jelenlegi zöldfelületeket oly módón, hogy azok területi nagysága ne csökkenjen, hanem lehetőség szerint bővüljön.
A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet szerint gondoskodni kell a növények szakszerű pótlásáról, ez azonban sok esetben nem történik meg, ezért a szigorítással és komolyabb szankcionálással is egyetértünk.

5. A már védett természetvédelmi helyi értékek kezelésére, gondozására folyamatosan biztosítsák az ehhez szükséges anyagi fedezetet, folyamatosan bővítsék a védett értékek sorát.

A helyi védett természeti értékek kezelésére egyértelműen anyagi erőforrást kell biztosítania az Önkormányzatnak. Természetesen amennyiben olyan, ez idáig ismeretlen, vagy látótérbe nem került természeti értékek kerülnek elő, azok védetté nyilvánítása és kezelése egyértelműen városi érdeknek kell lennie.

6. Magyarországon indokolatlanul és európai szinten is kirívóan magas kutya-macska kisállat létszám –sajnos, nem csak az állatok szeretetére, de állattartási kultúra hiányosságára is felhívja a figyelmet. Ennek felszámolása érdekében a mindenkori költségvetésből biztosítva támogassa az önkormányzat a civil szervezet által korszerűen vezetett állatotthon működtetését, az állattartás közterületi szabályainak érvényesítését és a kóbor állatok ivartalanítási programját.

Régóta visszatérő és egyáltalán nem megnyugtatóan kezelt kérdésről van szó. Kizárólag rendeleti – adminisztratív – úton valós eredményeket nem lehet elérni. Szorgalmazni kell, hogy az iskolákban legyen lehetőség a (társ)állat tartásával kapcsolatos felvilágosításra, illetve az állatkert vállaljon jelentősen nagyobb szerepet a (társ)állatok tartásával kapcsolatos teendők felkészítésében. Sokak számára talán jelentéktelennek tűnő kérdésről van szó, ezzel ellentétben le kell szögezni, hogy a lakóközösségekben felmerülő problémák jelentős részét képezi a felelőtlen állattartás. Miskolc városában van egy példaszerűen müködő alapítvány (MÁSA), amely alapvetően a kutyák és macskák problematikáját kezeli társadalmi szervezetként profi módon, európai színvonalon. El kell azon gondolkodni, hogy nem célszerübb-e közszolgáltatási szerződésen keresztül, például általuk, velük megoldani, kezelni a kóbor kutyák, macskák problémáját.

7. Tegyenek lépéseket a környezeti szemléletformálás gyakorlati helyszínéül szolgáló civil szolgáltató ökoturisztikai központ kialakítására, kihasználva annak előnyét, hogy városunk a Bükki Nemzeti Parkkal határos és számos zöld szervezet tevékenykedik területén. A Herman Ottó Emlékparkban épüljön ki a szemléletformálást is szolgáló tájékoztató, bemutató és oktató ökoturisztikai központ, ahol például folyamatosan működhetne egy gombavizsgáló és szaktanácsadó állomás. Az ökológiai modellházként létrehozandó központ üzemeltetését környezetbarát és energia hatékony technológiák alkalmazásával a miskolci környezetvédelmi műhelyben tevékenykedő civil szervezetek biztosítani képesek.

Nem csak működés szempontjából, de az energia-hatékony technológiák és egyéb más környezetkímélő technológiák bemutatására is alkalmas helyszín lehet az állatkert is, hiszen látogatottságával egyetlen szervezet, rendezvény sem tudja felvenni a versenyt, miközben a fenntartónak hosszabb távon üzemeltetési költségcsökkentést is jelenthet.

8. Mára ezreket vonz a turizmus. A természetjáró rendezvényekhez térítésmentesen indokolt biztosítani helyiséget, területet, illetve a jelentős önkéntes munkával megújított turistautak jelzéseinek festéséhez, turista utak rendbehozatalához, útjelző táblák kihelyezéséhez forrásokat szükséges biztosítani a természetjáró szervezetek számára.

A felvetett probléma kezelése talán azért nem ennyire egyszerű – a legjobb szándék mellett sem –, mert a turista útvonalak nem önkormányzati területen vannak így közvetlenül karbantartásukra a város nem tud pénzt biztosítani. Ellenben nem lehet elzárkózni a társulásban vagy társadalmi munkában végezhető ilyen jellegű munkavégzésektől, amelyeknek lehetőségét meg kell vizsgálni.

9. A mielőbbi megvalósulás érdekében készüljön el és fogadják el Miskolc Város Kerékpáros Programját. Épüljön ki kerékpárbarát úthálózat és infrastruktúra (kölcsönzők, tárolók) a városban, annak érdekében, hogy biztonságosabb váljon a kerékpáros közlekedés. A közintézményeknél, nagy forgalmú bevásárló helyeknél létesítsenek kerékpártárolókat, különösen az iskolákban. A fiatalokat juttassák kellő mértékű közlekedési alapismeretekhez a tanintézményekben, különösen az alternatív közlekedési eszközök használatával kapcsolatban.

Egyetértünk a felvetett kérdéssel és meggyőződésünk, hogy a közlekedés problémája kizárólag komplexen kezelhető. Egyértelmű állásfoglalásunk, hogy egységes, a résztvevők minden szereplőjét figyelembe vevő komplex miskolci közlekedési stratégiára van szükség. Vannak ehhez mára már Miskolcon is olyan civil szervezetek, amelyek tervezési fázisba juttatták a várost átszelő kerékpárút nyomvonalát.

10. Ne engedélyezzenek további zöldmezős beruházásokat a városban. Az elhagyott ipari-szolgáltató területek hatalmas kiterjedése lehangoló nemcsak a turisták, de a helyi lakosok számára is, ezeken kell szorgalmazni barnamezős beruházásokat. Az elhanyagolt területek tulajdonosait kötelezze a város területük rendben tartására, szankcionálja az ezzel nemtörődömöket.

A kérdés komplexitásánál fogva rövid, korrekt válaszadásra vállalkozni felelőtlenség. Természetesen mély meggyőződésünk, hogy városunk zöldfelületének csökkentése nem járható út, annak fejlesztése, bővítése kívánatos. Nagyon fontos a városfejlesztési stratégiának olyan kidolgozása, melynek keretein belül prioritást kapnak a környezet és természet megóvásának szempontjai. Meg kell teremteni az élhető város koncepciójának mentén a gazdaság és a környezet közötti harmonikus egyensúlyt.

11. A közterület felügyelők és mezőőrök mellett kerüljenek ismét alkalmazásra parkőrök (a zöldfelületek védelme és tisztasága érdekében), és mezőőrök (a külterületek biztonsága érdekében). A Közterület Felügyelet tevékenységi köre feleljen meg a városi rendeletekben foglaltaknak, terjedjen ki a környezet- és természetvédelmi szabálysértések helyszíni ellenőrzésére is.

A felvetett kérdéssel teljes mértékben egyetértünk, azzal a megjegyzéssel, hogy a hatósági jogkörrel rendelkezőket folyamatos képzésben kell részesíteni. A képzésen keresztül kell megteremteni egy olyan Közterület Felügyelői rendszret, amely szakszerűen tud eljárni környezet- és természetvédelmi kérdésekben is.

12. A differenciált díjrendszer alkalmazásával, a hulladékcsökkentést szorgalmazó hatékony kampányokkal, a komposztálás lehetőségét biztosító szolgáltatások működtetésével, a szelektív hulladékgyűjtés rendszerének teljes körű kiépítésével segítsék elő a hulladékgazdálkodási programok hatékonyabb helyi szintű megvalósulását (házhoz menő gyűjtés).

A szelektív hulladékgyűjtés, egyrészt tudati kérdés, másrészt a hulladékgazdálkodó számára értékesíthető alapanyagot jelent minimális befektetés mellett. Annak érdekében, hogy ez a jelentős környezettudatos magatartás minél szélesebb körben hatékonyan működjön, ki kell dolgozni egy olyan érdekeltségi rendszert, amelynek lényege, hogy minél több a szelektíven gyűjtött háztartási hulladék, annál kevésbé vagy egyáltalán nem emelkedik a szemétszállítási díj. A komposztálás jelenlegi feltételek mellett akkor bírhat jelentőséggel, ha a háztartások saját területükön használják fel talajtápanyag visszapótlásra, vagyis érdekeltté tesszük a helyi közösségeket is ebben.

13. Az önkormányzat lépjen fel a városi zajszennyezés csökkentése érdekében, például a népkerti salakmotor pálya kitelepítésével. Ne versenytámogatásokat nyújtson számukra a hivatal, legfeljebb az új pálya kialakításához járuljon hozzá.

Ez a kérdés egy átfogó vizsgálatot igényel, de tudjuk, hogy a környéken lakókat egy-egy verseny időtartama alatt erős zajszennyezés éri, ugyanakkor a motorsport népszerűsége sem vitatható.

14. Az önkormányzat biztosítsa, vagy legalább segítse elő a helyi termelők és kiemelten az ökológiai gazdálkodók számára a piaci megjelenés lehetőségét (pl. Belvárosi Biovásár), illetve termékeik felhasználását a közétkeztetésben.

A jelenlegi országgyűlés által elfogadott jogszabály értelmében ma már lehetőség van arra, hogy őstermelőtől közvetlenül vásároljanak a közintézmények, közbeszerzési eljárás nélkül. Egyértelműen a Fidesz –KDNP pártszövetség amellett foglal állást, hogy minél nagyobb mértékben jelenjenek meg a helyi, illetve agglomerációban élő kistermelők a városi piacokon.
Ugyanakkor Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint ajánlatkérő által „Szállítási szerződés Miskolc Megyei Jogú Város intézményei részére történő élelmiszer-alapanyagok kiszállítására 5 év időtartamra” tárgyban indított közbeszerzési eljárásban a szerződéseket 2010. január 20-án megkötötték. A Miskolc Holding Zrt. közbeszerzési eljárás során öt évre kötött szerződést beszállítókkal, így itt a helyi termelők segítése nem valósulhat meg abban a formában, amire a jogszabály lehetőséget adna. Ez ellen tiltakoztak, tiltakoznak is a vesztes pályázók és több iskola vezetősége is, ez utóbbiak szerint így drágábban jutnak az élelmiszer-alapanyagokhoz, mint korábban.

————————————————————–
—————————————————————-

Tisztelt Miskolci Környezetvédelmi Civil Műhely!

Megkeresésük értelmében csatolt fájlban küldöm elképzeléseinket az Önök által felvetett témakörökben.
Amennyiben további kérdéseik lennének, úgy szívesen állok rendelkezésükre!
További együttműködésünkben bízva,

Tisztelettel:

Hircsu Ákos
SZEME
Polgármesterjelölt
————————————–
Címzett:
Miskolci Környezetvédelmi Civil Műhely
Aláíró szervezetek:
Avasi Arborétumért Alapítvány, Arborétum Baráti Kör, BAZ Megyei Természetjáró Szövetség, Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesülete, Holocén Természetvédelmi Egyesület, KKSK Kétkeréken Gördülők Alapítvány, Kerékpáros Klub BAZ megyei csoportja, Miskolci Kerékpárosok Fóruma, Komlós-tetői Kerékpáros Sport Klub, Miskolci Állatsegítő Alapítvány, Miskolci Gombász Egyesület, Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány, Zöld Akció Egyesület, Zöld Kapcsolat Egyesület

—————————————————————————————————————

ÖNKÉNTES KÖRNYEZETVÉDELMI KÖTELEZETTSÉG VÁLLALÁS

A Szemléletváltást Miskolcon Egyesület polgármester jelöltjeként köszönöm, hogy a város környezetügyeiért felelősséget érző civil szervezetek felhívásban tették közzé az általuk szakmailag fontosnak tartott elvárásokat, ezzel segítve a következő időszak környezetpolitikájának kialakítását városunkban. Fontosnak tartjuk és számítunk arra, hogy a felsorolt témakörökben nem csak elvárásokat támasztanak, hanem felajánlják segítő szándékukat.
A megjelölt témakörökben önkéntes környezetvédelmi kötelezettséget vállalok az alábbiak szerint:

1. Miskolc Város Fenntartható Fejlődés stratégiájának készítési folyamatában aktív részvételt vállalunk, társadalmi és politikai támogatásunkról biztosítjuk az előterjesztést. A megvalósítást is szolgáló programok és szakértői munkák költségvetési finanszírozását szorgalmazzuk.

2. Az energiatakarékosság ösztönzését lakossági és intézményi szinten rendkívül fontosnak tartjuk, hiszen a háztartások és az költségvetés jelentős kiadását jelenti. Szükségesnek tartjuk az energiafelhasználás teljes körű átvilágítását, s hosszú távú intézkedés csomag elfogadását a kérdéskörben.

3. Miután az egyik legfontosabb közösségi érdek az egészséges környezethez való jog, a városi kommunikáció színterein a jelenlegihez képest szélesebb körű és rendszeres felületetek kívánunk biztosítani a környezeti ügyeknek. Az önkormányzati cégek híradásain kívül teret biztosítunk a civil és egyéb állami kezdeményezéseknek is.

4. Miután Miskolc élhetőségének egyik záloga a zöldfelületek védelme, ennek érdekében megfelelő felméréseket és szigorúbb védelmet szolgáló rendeletet terjesztünk be. A lakosság és szakemberek bevonásával a zöldfelületek kárára történő parkoló és járdabővítési igények megoldásaira javaslatcsomagot dolgozunk ki, szükség esetén gondoskodunk a megszüntetett zöldterületek pótlásáról.

5. Büszkék lehetünk a város védett természetvédelmi helyi értékeire (Vár utcai gesztenyefasor, Avasi Arborétum fenyőgyűjteménye, stb.), ezért biztosítani kívánjuk a kezeléshez és megismertetésükhöz szükséges anyagi fedezetet.

6. Városunk civil keretek között több szolgáltatás, például az állatotthon működtetése is közmegelégedésre tart számot. Meg kívánjuk vizsgálni, hogy a működés feltételeit, az állattartás, a kóbor állatok ivartalanítási programját hogyan segíthetjük önkormányzati feladat ellátási szerződés formájában.

7. A Herman Ottó Emlékparkban támogatjuk egy közösségi szolgáltató, oktató, bemutató központ létrehozását, melynek fenntartását civil szervezetek sokszínű együttműködése révén, biztosítva az ökoturisztikai és környezeti nevelési igények kielégítése mellett számos hiánypótló szolgáltatást (gombavizsgálat).

8. A természetjáró szervezetek a rekreáció egyik legszélesebb körben és legolcsóbb lehetőségeit szolgálják. Igényeik nem jelentenek tételt a város költségvetésében, miközben jelentős társadalmi munkát fejtenek ki a helyi lakosok és turisták segítése érdekében.

9. Miskolc élhetőbbé és biztonságosabbá tétele érdekében a közlekedésben támogatni szükséges a kerékpáros közlekedést, az ésszerű autóhasználatot, elengedhetetlen egy új közlekedési koncepció, melynek fontos része a kerékpárosbarát közlekedés feltételeinek megteremtése.

10. A jelenlegi barna mezős területek rehabilitációjával lehet a zöldmezős beruházások igényeit csökkenteni. Az elhagyott ipari-szolgáltató területek EU-s források lehívása révén ipari-kulturális-rekreációs területekké alakítandók, valamennyi (önkormányzati, vállalkozói, civil) szektor együttes bevonása révén.

11. Teljes mértékben támogatjuk, hogy a közterület felügyelők és mezőőrök mellett kerüljenek ismét alkalmazásra parkőrök (a zöldfelületek védelme és tisztasága érdekében), és mezőőrök (a külterületek biztonsága érdekében). A Közterület Felügyelet tevékenységi köre feleljen meg a városi rendeletekben foglaltaknak, terjedjen ki a környezet- és természetvédelmi szabálysértések helyszíni ellenőrzésére is.

12. A differenciált díjrendszer alkalmazásával, a hulladékcsökkentést szorgalmazó hatékony kampányokkal, a komposztálás lehetőségét biztosító szolgáltatások működtetésével, a szelektív hulladékgyűjtés rendszerének teljes körű kiépítésével segíteni fogjuk a hulladékgazdálkodási programok hatékonyabb helyi szintű megvalósulását (házhoz menő gyűjtés).

13. A népkerti salakmotor pálya helyzetének felülvizsgálata zajvédelmi szempontból indokolt. Az érintettek bevonásával a zajcsökkentési megoldásokat javaslunk, vagy a megfelelő áthelyezésről szükséges gondoskodni.

14. A növekvő lakossági igények kielégítése érdekében meg kell vizsgálni a lehetőségét az ökológiai gazdálkodók számára a megfelelő piaci megjelenésre (pl. Belvárosi Biovásár), valamint a termelők bevonására a közétkeztetésben.

Hircsu Ákos
SZEME polgármester jelölt

———————————————-

Választási felhívás

Földrajzi adottságainak köszönhetően Miskolc környezete bővelkedik táji és természeti értékekben. Ezen értékek megtartása, illetve erősítése érdekében rendkívül fontos a még természetközeli állapotú területekkel történő ésszerű gazdálkodás ezek gondos megőrzése. A városi stratégiákban megfogalmazottak szerint fejleszteni kívánt idegenforgalom, és a szolgáltatások fejlesztése nagymértékben függ a környezet állapotától, de ami lényegesebb, valamennyi miskolci lakos érdeke, hogy minél egészségesebb környezetben élhessen. A városvezetés elsőbbségként kell, hogy kezelje a város környezeti állapotának megőrzését, javítását.
Mint miskolci környezetvédő civil szervezetek egyértelműen szeretnénk látni, hogy a jelöltek nem csupán a „zöldrefestésben” érdekeltek, hanem intézkedések sorával kívánják szolgálni a fenntartható fejlődés megvalósulását. A miskolci környezet- és természetvédő civil szervezetek részéről e fenti általános emberi érdekek miatt felkérjük a 2010. évi önkormányzati választáson induló polgármesterjelölteket, nyilvánosan tájékoztassák a közvéleményt, milyen tényleges lépéseket terveznek az elkövetkezendő négy évben annak érdekében, hogy javuljon az életminőség városunkban. Kérjük, hogy a jelöltek küldjék el és tegyék közzé ÖNKÉNTES KÖRNYEZETVÉDELMI KÖTELEZETTSÉG VÁLLALÁS formájában elképzeléseiket.

Mint ahogyan ez idáig is, civil szervezeteinkkel segítséget nyújtunk a tervek megvalósításához, annak függvényében, hogy az egyes jelöltek az alábbi javaslataink közül melyeket kívánják szavatolni, és ehhez forrásokat biztosítani:
1. Készüljön el és kerüljön elfogadásra Miskolc Város Fenntartható Fejlődés stratégiája, melyhez kapcsolódóan szükséges a Települési Környezetvédelmi Program felülvizsgálata, valamint Tájérték kataszter elkészítése.

2. Segítse és ösztönözze az önkormányzat, hogy intézményei, a városban működő gazdasági társaságok és legfőképp a lakosság minél előnyösebben juthasson hozzá energiatakarékosságot (energiaköltség csökkentő), illetve a megújuló és a környezetkímélő technológiák alkalmazásához.

3. A városi tulajdonú médiumokban tegyék kötelezővé a felnőtt és gyermek környezeti tudatformálást szolgáló rovatok és műsorok meglétét. Ezek ne legyenek pályázatfüggők.

4. A zöldfelületek védelme érdekében készüljön el a város zöldfelület katasztere és annak naprakészen vezethető regisztere. Önkormányzati rendeletben szigorítsák meg a fakivágások, csonkítások, zöldfelület csökkentést okozó tevékenységek feltételeit, kötelezően írják elő azok pótlását.

5. A már védett természetvédelmi helyi értékek kezelésére, gondozására folyamatosan biztosítsák az ehhez szükséges anyagi fedezetet, folyamatosan bővítsék a védett értékek sorát.

6. Magyarországon indokolatlanul és európai szinten is kirívóan magas kutya-macska kisállat létszám –sajnos, nem csak az állatok szeretetére, de állattartási kultúra hiányosságára is felhívja a figyelmet. Ennek felszámolása érdekében a mindenkori költségvetésből biztosítva támogassa az önkormányzat a civil szervezet által korszerűen vezetett állatotthon működtetését, az állattartás közterületi szabályainak érvényesítését és a kóbor állatok ivartalanítási programját.

7. Tegyenek lépéseket a környezeti szemléletformálás gyakorlati helyszínéül szolgáló civil szolgáltató ökoturisztikai központ kialakítására, kihasználva annak előnyét, hogy városunk a Bükki Nemzeti Parkkal határos és számos zöld szervezet tevékenykedik területén. A Herman Ottó Emlékparkban épüljön ki a szemléletformálást is szolgáló tájékoztató, bemutató és oktató ökoturisztikai központ, ahol például folyamatosan működhetne egy gombavizsgáló és szaktanácsadó állomás. Az ökológiai modellházként létrehozandó központ üzemeltetését környezetbarát és energia hatékony technológiák alkalmazásával a miskolci környezetvédelmi műhelyben tevékenykedő civil szervezetek biztosítani képesek.

8. Mára ezreket vonz a turizmus. A természetjáró rendezvényekhez térítésmentesen indokolt biztosítani helyiséget, területet, illetve a jelentős önkéntes munkával megújított turistautak jelzéseinek festéséhez, turista utak rendbehozatalához, útjelző táblák kihelyezéséhez forrásokat szükséges biztosítani a természetjáró szervezetek számára.

9. A mielőbbi megvalósulás érdekében készüljön el és fogadják el Miskolc Város Kerékpáros Programját. Épüljön ki kerékpárbarát úthálózat és infrastruktúra (kölcsönzők, tárolók) a városban, annak érdekében, hogy biztonságosabb váljon a kerékpáros közlekedés. A közintézményeknél, nagy forgalmú bevásárló helyeknél létesítsenek kerékpártárolókat, különösen az iskolákban. A fiatalokat juttassák kellő mértékű közlekedési alapismeretekhez a tanintézményekben, különösen az alternatív közlekedési eszközök használatával kapcsolatban.
okés

10. Ne engedélyezzenek további zöldmezős beruházásokat a városban. Az elhagyott ipari-szolgáltató területek hatalmas kiterjedése lehangoló nemcsak a turisták, de a helyi lakosok számára is, ezeken kell szorgalmazni barnamezős beruházásokat.
Eu-s forrás lehívsa, a jelenlegi sport, ipartörtneti, + ipar
Az elhanyagolt területek tulajdonosait kötelezze a város területük rendben tartására, szankcionálja az ezzel nemtörődömöket. okés

11. A közterület felügyelők és mezőőrök mellett kerüljenek ismét alkalmazásra parkőrök (a zöldfelületek védelme és tisztasága érdekében), és mezőőrök (a külterületek biztonsága érdekében). A Közterület Felügyelet tevékenységi köre feleljen meg a városi rendeletekben foglaltaknak, terjedjen ki a környezet- és természetvédelmi szabálysértések helyszíni ellenőrzésére is.
Okés ,

12. A differenciált díjrendszer alkalmazásával, a hulladékcsökkentést szorgalmazó hatékony kampányokkal, a komposztálás lehetőségét biztosító szolgáltatások működtetésével, a szelektív hulladékgyűjtés rendszerének teljes körű kiépítésével segítsék elő a hulladékgazdálkodási programok hatékonyabb helyi szintű megvalósulását (házhoz menő gyűjtés).
Tároló, méret, díj, komposzt

13. Az önkormányzat lépjen fel a városi zajszennyezés csökkentése érdekében, például a népkerti salakmotor pálya kitelepítésével. Ne versenytámogatásokat nyújtson számukra a hivatal, legfeljebb az új pálya kialakításához járuljon hozzá.

14. Az önkormányzat biztosítsa, vagy legalább segítse elő a helyi termelők és kiemelten az ökológiai gazdálkodók számára a piaci megjelenés lehetőségét (pl. Belvárosi Biovásár), illetve termékeik felhasználását a közétkeztetésben.

A jelöltek válaszait szeptember 26-én kívánjuk nyilvánosságra hozni. Ennek érdekében kérjük, szíveskedjen ÖNKÉNTES KÖRNYEZETVÉDELMI KÖTELEZETTSÉG VÁLLALÁSÁT szeptember 25-éig írásban eljuttatni a Környezetvédelmi Civil Műhely számára (Miskolc, Kossuth u. 13. 3525, ecolinst@kothalo.hu ).

Együttműködését előre is köszönjük!

Miskolc, 2010. szeptember 18.

Miskolci Környezetvédelmi Civil Műhely

Aláíró szervezetek:
Avasi Arborétumért Alapítvány, Arborétum Baráti Kör, BAZ Megyei Természetjáró Szövetség, Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesülete, Holocén Természetvédelmi Egyesület, KKSK Kétkeréken Gördülők Alapítvány, Kerékpáros Klub BAZ megyei csoportja, Miskolci Kerékpárosok Fóruma, Komlós-tetői Kerékpáros Sport Klub, Miskolci Állatsegítő Alapítvány, Miskolci Gombász Egyesület, Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány, Zöld Akció Egyesület, Zöld Kapcsolat Egyesület