Kárpátalján még mindig nincs olyan sebész, aki a szájpadhasadékos és mellkasferdüléses betegeket önállóan meg tudna   műteni. Ilyen beavatkozásokat ugyanis csak Kijevben vagy Magyarországon végeznek. Egy miskolci gyermeksebész, dr. Kiss Ákos a munkácsi gyermekkórházban egy hétig, minden műtétre szoruló gyermeket ingyen megoperál. Ramóna 7 éves. Veleszületett szájpadlás-rendellenességgel jött a világra, ráadásul kéthónapos korában kiderült, hogy szívbeteg. A kislányt már többször is megoperálták, de a végleges gyógyuláshoz hosszú út vezet.

– Már négy műtéten eset át Magyarországon. Kétszer a szívét műtötték, kétszer a szájpadot. Nagyon sokba került, és most már anyagilag nem bírjuk

  fizetni. Megtudtuk, hogy ide magyar orvosok járnak, Magyarországról és elvállalták, hogy itt megműtik a gyereket – mesélte Héé Angéla.

Ramóna csak egyike azoknak a gyerekeknek, akiknek már kiskoruktól hasonló betegséggel kell megküzdeniük. Kárpátalján évente körülbelül 20 gyermeknél regisztrálnak hasonló betegséget. A valós szám azonban ennél jóval több.

– A szülők, ha egy rendellenességgel született gyermekük van, akkor azt igyekeztek eltitkolni, gyakran nem is mentek el vele orvoshoz. A szomszédok sem tudták. Még ma sem jut el hozzánk minden gyerek. Évente körülbelül 20-at veszünk lajstromba, akik ezzel a betegséggel küzdenek – mondta Bíró Erzsébet, a Kárpátaljai Megyei Gyermekkórház főorvosa. A legtöbben viszont azért nem jelentkeznek a kórházban, mert úgy tudják, Kárpátalján nem is végeznek ilyen jellegű beavatkozásokat.

– Azt mondták, hogy vagy Magyarországra, vagy Lembergbe, vagy Odesszába kell menni, és én sem tudtam. Ilyenkor meg pénz, útlevél kell, mert csak úgy nem megy – sorolja Horváth Nelli.

Való igaz, hogy Kijev és Magyarország valamelyik klinikája közül kénytelen választani az a szülő, akinek a gyermeke szájpad-hasadékos műtétre szorul. Kijev több mint 800 kilométerre van Kárpátaljától, ráadásul a magyar szülőket a nyelvi akadályok is visszatartják attól, hogy az ukrán fővárosba vigyék beteg gyermeküket.

– Sok beteg Magyarországot választotta. De tudjuk, hogy Magyarországon a társadalombiztosítás miatt a kezeléseket ki kell fizetni, és nagyon kevés alapítvány van, amelyik segíteni tud. Ezért kell, hogy itt Munkácson megteremtsük a műtét lehetőségét – jelentette ki Bíró Erzsébet.

Dr. Kiss Ákos, a miskolci gyermekkórház sebésze. A szabadnapjait összegyűjtötte, hogy egy hétig Kárpátalján jótékonykodjon, dolgozzon és tanítson. Szerinte nagy szükség van itt erre.

– Ha jól számoltam az átlagfizetés 20 ezer forintnak megfelelő összeg. Ez semmi. Ebből az útiköltség sem telik ki. Ha elmennek Magyarországra, olyan összegek merülnek fel, amit nem tudnak kifizetni… Ha itt be tudjuk fejezni azt, amit elkezdtük, akkor európai színvonalon fog működni, és nem lesz szükségük elmenni innen – vélekedett a sebészorvos.

Andrijt nemrég hozták ki a műtőből. Számára már életmentő volt az operáció.

– A fiam az utóbbi időben hirtelen növekedésnek indult, és a behorpadás egyre mélyült, már a gerincoszlopát nyomta. Hála Istennek, végre megcsinálták a műtétet. Annyit izgultam miatta, de most már nagyon örülök és köszönöm – bizakodott Alisza Popovics.

A miskolci sebész naponta négy-öt gyermeket operál meg, és a kórházban mindenki türelmesen vár a sorára. A munkácsi gyermeksebészek szívesen tanulnak a magyarországi kollégájuktól. A kisebb műtéteket már akár egyedül is el tudják végezni.

– Ezt a műtéti eljárást még Kijevben is ritkán végzik ilyen színvonalon. Mi a magyarországi kollégával egy amerikai módszer szerint operálunk. Ezzel a műtéttel a betegnél a mellkasdeformációt műanyag segítségével teljesen helyre tudjuk hozni – közölte Jurij Demjan sebész.

Kiss Ákos szerint az lenne a jó, ha több magyarországi orvos is átjönne Kárpátaljára hasonló célból.

– Nagyon jó lenne például, ha azok az orvosok, akik eljönnek ide Magyarországról, a fizetett munkaidejükben tennék ezt. Mert én a szabadságom terhére jövök ki, tehát ez nekem anyagi veszteséget jelent. Segíteni azonban mindig jó érzés, mert látom, hogy erre itt igény van. Olyat tudok csinálni, amiért az emberek hálásak, aminek van eredménye, látom a gyógyult gyerekeket. Ez a fizetség nekem – jegyezte meg Kiss Ákos.

A szájpadhasadék műtét után egy komoly logopédiai utókezelésre is szükségük van a gyerekeknek, mert különben az újjáformált szájpadlással nem tudnak majd rendesen beszélni. A magyar gyerekek számára ismét az anyaország jelentheti a megoldást, Kárpátalján ugyanis egyetlen magyarul beszélő logopédus sincs, aki segíteni tudna rajtuk.
duna tv