Miskolc új polgármestere szerint az elmúlt nyolc évben pazarlás, fejetlenség, káosz jellemezte a helyi önkormányzatot és annak cégeit, ezt mutatják az átadás-átvétel óta eltelt 17 nap tapasztalatai.

Mint mondta, még nem ismerik a valós helyzetet, amit látnak, csak a „jéghegy csúcsa”, de ez is felháborító. Fölösleges állások, álláshalmozások, vitatható szerződések, pazarlás volt az önkormányzatnál és annak cégeinél. A valós helyzetet és az igazságot könyvvizsgálók és jogászok próbálják kibogozni a könyvekből és a szerződésekből – közölte.

Hozzáfűzte: csütörtökre rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, és ott javaslatot tesz a Miskolc Holding Zrt. igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak, valamint igazgatójának azonnali visszahívására, illetve a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ (Misek Kft.) és a Miskolci Városfejlesztési Kft. vezetőinek felmentésére.

Emellett kezdeményezi azt is, hogy a felügyelőbizottságban minden ellenzéki frakciónak tagjelölt-állítási joga legyen a fokozott tulajdonosi kontroll, az önkormányzati vagyon védelme és a közpénzek átlátható felhasználása érdekében a Miskolc Holding Zrt.-ben – hangsúlyozta Kriza Ákos.

Szinay Attila, a miskolci önkormányzat jogi képviselője kiemelt néhány területet és társaságot. Mint mondta, „ez csak a felszín”, és a legkirívóbb esetekből sorol néhányat. Példaként említette az X-Centrum Kft.-t, amely a Miskolc kártyáért felel. Azaz a kártya nem a miskolciaké, nem Miskolc városáé, a Miskolc kártya magánkézben lévő üzleti vállalkozás – ismertette.

Kitért arra, hogy az egykori holdingtagvállalatot, az X-Centrum Kft.-t névértéken megvásárolta az MSZP miskolci választmányának elnöke (Bernáth Attila) úgy, hogy a város akkor már e cégen keresztül kiépítette a Miskolc kártya rendszerét. Jelenleg a kártyaszolgáltatás és annak minden bevétele egy magáncég vagyonát gyarapítja. A céghez és vezetőjéhez, illetve a holdinghoz és annak tagvállalataihoz kapcsolható több vitatható szerződést is lehet találni – fűzte hozzá.

A jogi képviselő kitért az önkormányzati cégeknél tapasztalható álláshalmozásokra is, ezek is többmilliós megbízásokat jelentenek.

Szólt arról is, hogy véleménye szerint az önkormányzati épület felújítása körül sincs minden rendben. Az új, most épülő épületszárnyban ugyanis a tervezés hibájából kifelejtették a gyengeáramú hálózatot. Nincs telefon, fax, internet, vészvilágítás, riasztó, kamerarendszer, tv, rádió. Ezek pótlására 200 millió forintot kellene biztosítania a városnak. Emellett arra is keresik a választ, miért kellett a holdinggal és tagvállalataival megvetetni egy 33 ezer forintos, Miskolcról szóló könyvet több tízmillió forint értékben.

A témakörből kiemelte még a Misek Kft. működésének felülvizsgálatát; tapasztalatai szerint a társaság gazdálkodása több kívánnivalót hagy maga után. A szerződések átvizsgálásakor indokolatlanul nagy kifizetéseket találtak – a menedzsment díjazása havi többmilliós tétel -, pedig az intézmény súlyos gazdasági gondokkal küzd – tette hozzá Szinay Attila.