Jó helyre került az uniós támogatás

Magyar ruhák a tisztatérben. Négy esztendeje annak, hogy a Kelet-magyarországi régióban, pontosabban Miskolc külvárosában megépült az a hi-tech mosoda, amely az országban, de Közép-Európában is egyedülálló. A cég azóta is folyamatosan bővül, ami nagyban köszönhető az uniós pályázatok által nyújtott fejlesztési, beruházási forrásoknak. Így az üzemszerű működést tekintve eltelt bő három év alatt nemcsak a szolgáltatása , termelő kapacitása növekedett többszörösére a társaságnak, hanem az itt foglalkoztatottak létszáma is rendkívül dinamikusan emelkedett. Ami ismerve a térség foglalkoztatási mutatóit nem elhanyagolandó szempont.

eu_logoVisszatérve a cég tevékenységéhez, ha azt mondjuk, hogy mosodai szolgáltatás ez nem fedi a lényeget, bár a cég neve Első Magyar Tisztatéri Mosoda Kft. Ugyanis ez az üzem egy mikrobiológia és lebegő részek szempontjából nagy tisztaságú környezetben tisztít olyan egyéni védőruhákat, amelyeket elsősorban a gyógyszer ipar– ezen belül az injekció gyártás – azon területein viselnek a dolgozók, ahol a legszigorúbb tisztasági szabályok vannak érvényben. De hasonló követelményekkel kell megbirkózniuk az elektronikai és nanotechnológiai ipar egyes üzemeiben is. Aki tehát eddig igénybe vette ezt a fajta szolgáltatást, annak bizony legközelebb Csehországba, vagy Németországba kellet kiszállítania a tisztatéri ruháit. Ez a tény viszont igencsak megnehezítette a termelést.

Röviden az Első Magyar Tisztatéri Mosoda tevékenységről azt kell tudni, hogy az ide megérkező tisztatéri ruhákat, cipőket egy speciális technológia során az erre kifejlesztett berendezésekben tisztítják, sterilezik részecskementes környezetben, ultraszűrt vízzel a végén pedig hermetikusan lezárt csomagolásban kerülnek vissza a megrendelőhöz. Az említett technológiából adódóan mindent zsilipek védenek, aki itt dolgozik, annak még az ajtónyitás sorrendjét sem szabad eltévesztenie, nem beszélve arról, hogy ők is csak nagyon szigorú beöltözési és egyéb szabályok után kezdhetik meg a munkájukat.
A leírtakból bizonyára mindenki számára világossá vált, hogy ennek a szolgáltatásnak a sarokpontja a speciális , alacsony részecske leadású védőruha. Az üzem ezeket a ruhákat, nemcsak mossa sterilezi hanem igény esetén bérbe is adja a megrendelőknek. A gond az volt, hogy ezeket a meglehetősen borsos árú ruhákat legközelebb Németországból tudták beszerezni. A megrendelt ruha időbeni legyártása Magyarországra szállítása sem volt mindig zökkenő mentes. Ugyanis ezen ruhák korlátozott számú sterilezést bírnak. Ezt követően veszítenek részecskemegtartó képességükből. Ezért sűrűn cserélni kell azokat. A megrendeléstől számítva viszont 10-12 hét is eltelt amíg a ruhákat a felhasználó rendelkezésére tudták bocsátani.
infoblokk2Mindezekért volt nagy segítség az üzem számára, amikor kutatás fejlesztésre uniós pályázatot írt ki a Gazdaságfejlesztési Központ az elmúlt évben. A mosoda „Speciális munkaruházat elkészítési eljárásrendjének kifejlesztése tisztatéri technológiai háttér igénybevételével az Első Magyar Tisztatéri Mosoda Kft.-nél” címmel adott be pályázatot, sikerrel. A céljuk az volt, hogy olyan saját alacsony részecske leadású ruhát fejlesszenek ki, amely kiállja a legszigorúbb gyógyszeripari követelményeket is.
Nem volt egyszerű a feladat, de sikerült megtalálniuk azt a tisztatéri ruhaanyagot, amely a bevizsgáltatás során – részecskemegtartó képességét tekintve – az eddig ismert gyártók anyagait is megverte. Nem kívánunk belemenni a részletekbe, mindenesetre a több hónapos kutató fejlesztő munka eredményeként ma már ott tartanak, hogy elkészült a saját tisztatéri ruhájuk. A több darabból álló kollekció elfogadtatása sem jelent különösebb nehézséget a cég számára, hiszen a kutatás fejlesztés kezdetétől fogva bevonták a felhasználókat a folyamatba az anyagtól a fazonok kiválasztásáig.
magMindent összevetve a hazai gyógyszeriparnak amellett, hogy nem kell külföldi szolgáltatást igénybe vennie a tisztatéri mosodai szolgáltatás terén, de ezek után Magyarországon gyártott ruhát használhatnak termelésük során. Ismét jó helyre került tehát az uniós támogatás.