Késnek az árvíz utáni vis maior kifizetések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az, hogy nem érkezett meg az utak, partfalak, árkok és különböző intézmények felújítására igényelhető összeg, sok helyen működési nehézséget okoz. Sok helyen attól tartanak, ha az idén nem tudják rendbe tenni a tönkrement utakat, egy újabb áradás katasztrófahelyzetet teremt. A belügyminisztériumnál azt mondták, a kifizetés folyamatos.

Levegőben lógó szennyvízcsövek, tönkrement út – sok borsodi faluban hasonló a helyzet. Csak néhány példa: Háromhután 140, Szendrőben 173, Edelényben 740, Ongán 288 millió forintra lenne szükség a polgármesteri hivatalok becslései szerint a helyreállításhoz. Sok helyen az alapvető működés került veszélybe. Felházi József, Vámosújfalu polgármestere azt mondta, a védekezés hatmillió forintos költségét sem kapták meg, ez pedig anyagi csődhelyzetet jelent a falunak.

A településeken attól tartanak, hogy a tél tovább ront az utak és partfalak állapotán, egy újabb árvíz pedig még nagyobb károkat okozhat.

A júniusi árvízi károk támogatására védekezés jogcímen 914 millió forintot utaltak ki eddig, 594 kérelem alapján, és további, védekezéshez kapcsolódó támogatást fizettek ki 336,5 millió forint összegben. Ebből a vörösiszap katasztrófával érintett települések (Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely) 175 millió összegben részesültek soron kívüli támogatásban védekezési előleg jogcímén.

A minisztérium szerint a pályázatok elbírálása folyamatos. Idén összesen húsz ütemben döntöttek vis maior támogatásokról.