Kriza: a síneket nem fogjuk felszedni!

Kriza Ákos, Miskolc új polgármestere az önkormányzati cégek átvilágításával szeretné lezárni az elmúlt nyolc év pazarló politikáját. A fideszes városvezetőt a megyeszékhely jelenlegi helyzetéről és a legfontosabb teendőkről kérdeztük.

– Néhány nappal hivatalba lépése után milyen kitörési pontokat lát Miskolc számára?

– Ahhoz, hogy a kitörési pontig eljussunk, látnunk kell, valójában honnan is indulunk. Jelenleg azzal foglalkozunk, hogy egy úgynevezett Fehér Könyvet állítsunk össze, amiből kiderül: milyen állapotban vannak a város cégei, és milyen általában Miskolc városának a helyzete. A hét elején kértem több beszámolót is, ami többek között a város holdingjáról, és a most futó projektekről ad majd világos képet.

Azt már most látjuk, számos olyan álláshalmozás valósult meg az előző ciklusban, ami mögött nem találtunk valódi teljesítést. Találkoztunk több olyan személlyel is, aki köztisztviselősége mellett 3-4 városi cégnél adott tanácsokat. Azonban kizárólag papíron „dolgozott”, a gyakorlatban nem tett le semmit az asztalra. Ezeket a pénzcsapokat minél hamarabb el kell zárni, ugyanis e tételek kifizetése havi szinten több millió forintra rúg.

– Milyen további azonnali lépésekre számíthatnak a város polgárai?

– Létezik még néhány olyan dolog, ami nem tűr halasztás. Ilyen például a városi piac rendezése, ami jelenleg a térség legdrágább piaca, ráadásul területéről kiszorultak az őstermelők. A város új vezetése szeretné visszahozni őket, én pedig személyesen is beszéltem velük a helyzetükről. Arra kértem az őstermelőket, nyugodtan vessenek, mert jövőre a betakarított terményeket el fogják tudni adni a város piacán. A virágvásár megrendezése az első lépés volt a régi rend visszaállítása felé.

Lényegi kérdésnek tartom a tapolcai strand újraindításának kérdését, de hasonlóan égető ügy a közlekedési koncepció teljes átgondolása is. Jelenleg kaotikus a megyeszékhely közlekedése, melyen az elmúlt évek fejlesztési beruházásai csak tovább rontottak. Megbíztam egy építészekből álló szakértői csapatot: gondolják át és vizsgálják felül a mostani helyzetet.

Emellett egy hosszú távú gazdaságfejlesztési koncepció kidolgozása indult el. Véleményem szerint a munkahelyteremtés és a gazdaság élénkítése lehet az elsődleges kitörési pont Miskolc számára, hiszen a nagyobb jövedelem nagyobb keresletet generál, ami pedig végeredményben az iparűzési adót emeli. Több pénz lesz a fejlesztésekre, ezáltal élhetőbb lesz a város, és javulni fog a közbiztonság is!Vastag

– Akár az Avas lakótelepen is? A híradások kriminális helyzetről tudósítanak, és ez a tendencia évek óta tart…

– Az Avas városrészen jelen pillanatban nagy létszámú városőrség működik, ami nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért inkább a hatósági szerepkörrel bíró szervezeteket, a közterület felügyeletet és a rendőrséget erősítenénk. A döntés pozitív fogadtatásban részesült: a szakemberek számára egyértelmű, hogy a közbiztonság javításában kizárólag ezek a szervek tudnak hatásos szerepet betölteni. A jelenlét határozott megerősítése mellett komoly együtt gondolkozás indult jogászok, a szakminisztérium és a parlamenti képviselőink között egy olyan törvényalkotás reményében, melynek segítségével a jogtalanul ott tartózkodókat eltávolíthatjuk a lakásokból.

– Hosszú időszak zárul le a város életében, hiszen az elmúlt nyolc évben Káli Sándor vezette Miskolcot. Melyek azok a dolgok, amelyeket érdemes továbbvinni ebből az időszakból és mik azok, amiken változtatni kell?

– Ahogy korábban említettem, zajlik a város helyzetének áttekintése, azonban ettől függetlenül vannak olyan projektek, melyeket megállítani már nem lehet, és nem is célszerű. Ilyen például a kötöttpályás villamos-fejlesztési projekt is, ahol a sínpárok már le vannak fektetve. Természetesen a síneket nem fogjuk felszedni, ám a további bővítéseket újragondoljuk, és más formában fogjuk megvalósítani. Egy egészen új városfejlesztési stratégiát szeretnénk kidolgozni, de néhány elem azért egészen biztosan megmarad a régi koncepcióból.

– A terveket feltehetően erősen befolyásolja a város anyagi helyzete. Az előző évek hitelfelvételei milyen mértékben szűkítik a város gazdasági mozgásterét a következő négy évben?

– Az előttünk álló két esztendő is komolyabb megterhelést jelent majd, azonban 2013-tól kell igazán nagy összegeket Miskolc költségvetéséből a hiteltörlesztésre fordítanunk. Takarékos költségvetésre törekszünk, és a nadrágszíjat elsősorban magunkon fogjuk meghúzni: két alpolgármestert neveztem ki, a bizottsági tagok számát pedig közel a felére csökkentettük.

* * *

Kriza Ákos politikai gondolkodását a keresztény, konzervatív, szociális értékrend hármasa határozza meg – olvasható Miskolc új polgármesterének honlapján. A Fideszbe hivatalosan 1997-ben lépett be. Első politikai megbízatásaként beválasztották a megyei választmányba. 2002-ben a megyei közgyűlés tagja lett, 2002-2006 között az egészségügyi bizottság elnöki tisztét látta el. Miskolc új vezetője orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser, legutóbb a miskolci MÁV Rendelőintézet orvos-igazgatójaként tevékenykedett.
(fidesz.hu)