Levelet írt a Jobbik képviselőcsoportjának helyettes vezetője, Hegedűs Tamás az Országgyűlés alkotmány- és ügyrendi bizottsága fideszes elnökének, hogy állásfoglalását kérje Ujhelyi István szocialista házalelnök megnyilatkozásai ügyében.

A Jobbik beadványa leírja, hogy október 19-én, a migrációs tárgyú törvények vitájában Volner János (Jobbik) felszólalását követően Szabó Tímea LMP-s politikus erőteljesen bírálta az előtte felszólalót a cigánybűnözés kifejezés használata miatt. Az ökopárti honanya egészen pontosan kikérte magának, hogy a T. Ház falain belül valakik cigánybűnözésről és a külföldiek kapcsán „bacilusgazdákról”

beszéljenek. Szabó Tímea felszólalása után az ülést vezető Ujhelyi István a pulpitusról azt közölte: ha nem az elnöki székben ülne, akkor megtapsolta volna az LMP-s politikus mondatait. Egyúttal újra megadta a szót Volner Jánosnak, de figyelmeztette is: ne lépjen le „a vékony mezsgyéről”, különben megvonja tőle a szót.
A Jobbik szerint Ujhelyi „levezető elnöki funkciójában megengedhetetlenül egyértelmű politikai állásfoglalást tett, másrészt a szó megvonásának kilátásba helyezésével Volner Jánost a véleménynyilvánítás alkotmányos jogában kívánta korlátozni” – írják a radikálisok. Az iratot jegyző Hegedűs Tamás hozzáteszi: a „cigánybűnözés” kifejezéssel kapcsolatban a Legfelsőbb Bíróság jogsértőnek minősítette a közszolgálati médiumnak azt a döntését, mellyel e kifejezés használata miatt először megtagadták a Jobbik kampányanyagainak lejátszását. Szerintük, ha a Legfelsőbb Bíróság az emberi méltóságot sértőnek minősítette volna, akkor ezzel ellentétes határozatot hoz.
Arról, hogy a Balsai István (Fidesz) vezette bizottság mikor hozhat állásfoglalást az ügyben, nem tudni.