Pénteken várhatóan megalakulhat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés, ez eddig azért nem történhetett meg, mert Arkán meg kellett ismételni a helyhatósági választást, amelynek során nemcsak polgármestert és helyi képviselőket, hanem a megyei közgyűlés képviselőit is újra kellett választani.

A választást múlt szombaton ismételték meg, és a voksolás eredményét – a polgármester, illetve a helyi képviselő-testület tekintetében – ismét megsemmisítették

– közölte Kovács János megyei főjegyző, a területi választási iroda vezetője, hozzáfűzve, hogy harminc napon belül ki kell írni az újabb időpontot.

Magyarázata szerint a területi bizottság semmisítette meg az arkai önkormányzati választás eredményét. A szombati voksolás után ugyanis vasárnap hárman éltek jogorvoslattal, ezeket a bizottság elbírálta, és újra érvénytelenítették az eredményt. A fellebbezések lényege az volt, hogy a településen – az augusztusi választási névjegyzékhez képest – duplájára nőtt a választásra jogosult lakók száma október 3-ig, és ez az ismételt választás időpontjára sem módosult érdemben, azaz ugyanúgy megjelentek a voksoláson azok, akik eredetileg nem ott laknak. Kovács János hozzátette: a megyei lista azonban érvényes, hiszen azt a következő arkai választás eredménye nem befolyásolja érdemben. Közlése szerint pénteken 11 órakor alakulhat meg a megyei közgyűlés.

A Borsod megyei Arka mellett két másik településen is meg kellett ismételni a voksolást az elmúlt hétvégén. A bodrogközi Cigándon eredményes volt a szavazás, Keresztétén viszont a helyi választási bizottság ezúttal is megsemmisítette az eredményt. A kistelepülésre az október 3-i önkormányzati választást megelőző időszakban ugyanis – Arkához hasonlóan – új beköltözők jelentkeztek be, így az ott élő választópolgárok száma csaknem megháromszorozódott, 33-ról 96-ra emelkedett. Az ismételt választáskor, szombaton pedig még mindig 88-an szerepeltek a névjegyzékben, közülük 57-en adták le voksukat. Az említett két település eredménye nem befolyásolta a megyei testület mandátumait.