Megalakult a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés

Választás 2010 – Megalakult a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés pénteken Miskolcon; Mengyi Roland (Fidesz-KDNP) lett a közgyűlés elnöke, mellette megválasztották a két alelnököt is. Az új elnök a munkanélküliség, a szegénység és a bűnözés megoldását nevezte fő feladatának.
Kötelező váltás 2011

A megyei közgyűlésben – amelynek létszáma a korábbi 59-ről 30-ra csökkent – 17 képviselője van a Fidesz-KDNP szövetségnek, 6 az MSZP-nek és 7 a Jobbiknak. A közgyűlés elnökévé Mengyi Roland ügyvédet választották, a posztot első alkalommal tölti be. Mengyi Roland Borsod-Abaúj-Zemplén megye 12-es választókörzete, azaz a tiszaújvárosi térség országgyűlési képviselője is. Közgyűlési elnökként a szintén fideszes Ódor Ferencet váltja. Illetménye 579 750 forint, ehhez 173 925 forintos költségáltalányt kap.

Mengyi Roland beszédében úgy fogalmazott: nem a jobb- vagy baloldali szavazókért dolgozik majd, hanem a megye érdekeit tartja szem előtt. Kitért arra, hogy elődjének, Ódor Ferencnek olyan politikai viszonyok között kellett helytállnia, amelynek elsődleges célja a helyi és megyei önkormányzatok „kivéreztetése” volt. Példátlan lehetőségként értékelte a választási eredményeket, amelyek alapján a megye vezetése a polgári kormánnyal együtt tud működni, hasonlóképpen Miskolc város vezetésével, amelyet Kriza Ákos fideszes polgármester irányít. Fő feladatának nevezte a munkanélküliség, a szegénység és a bűnözés megoldását, vagyis a megye felzárkóztatását és a rendteremtést. Hosszú évek elmaradását nem lehet egyik napról a másikra leküzdeni, de kitartóan kell érte dolgozni – jegyezte meg.

A megyei közgyűlés ülésén megválasztották az alelnököket is: Riz Gábort (Fidesz-KDNP) választották főállású, Csiger Lajost (Fidesz-KDNP) pedig társadalmi megbízatású alelnökké. A közgyűlés a bizottságokat is megválasztotta, a korábbi 11 helyett 7 működik