Október végén mindössze négy napig működött, majd összeomlott a fővárosi tűzoltók új riasztási rendszere. A halottak napi hosszú hétvégén ezért újra a régi verzió utasításai alapján vonultak a fővárosi tűzoltók, olvasható a langlovagok.hu fórumán. A tűzoltóság szerint ez csak tesztüzem volt, az Erőgazdálkodási és Riasztási Információs Rendszer (ERIR) új változatát hivatalosan kedden helyezték üzembe. A szoftvert 2009-ben szállító Synergon-csoport egyik leányvállalata jóval drágábban adta a programját, mint versenytársai.

Tizenkét éve, 1998-ban vezette be a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság az ERIR-t, amelyet arra találtak ki, hogy a különböző tűzesetekhez, káreseményekhez a lehető legoptimálisabban és leggyorsabban lehessen kivezényelni a járműveket és egységeket.

A program különböző kulcsszavak segítségével meghatározza, melyik tűzoltólaktanyából, hány fővel és milyen járművekkel kell a tűzoltóknak a helyszínre vonulniuk. A DOS-alapon működő szoftver fölött azonban eljárt az idő.

Többek szerint az emlékezetes, 2006-os műegyetemi tűznél is szerepet játszott három tűzoltó halálában és több sebesülésében az, hogy a rendszer lefagyott és az irányításban zavarok keletkeztek.