Az időjárás kedvező változásai miatt a szálló por koncentrációjának értékei a miskolci Búza téri mérőállomáson a tájékoztatási küszöbérték, míg a Lavotta utcai mérőállomáson az egészségügyi határérték alá csökkentek pénteken, így megszűnt a borsodi megyeszékhelyen a szmogriadó tájékoztatási fokozata.

A miskolci önkormányzat szóvivője, Orosz Gábor kifejtette: csütörtökön a szálló por mennyiségének értéke a borsodi megyeszékhelyen elérte a tájékoztatási szintet, ezért arra kérték a lakosságot, lehetőség szerint mellőzzék a személygépjárművek – elsősorban a dízel üzeműek – használatát, utazzanak tömegközlekedéssel, vagy közlekedjenek gyalogosan. Emellett figyelmeztették a miskolciakat, lehetőség szerint kerüljék a szénnel, illetve fával történő tüzelést, valamint a porképződéssel járó tevékenységek végzését.

A légszennyezettségre érzékenyebbeket, így egyebek mellett az időseket, a kisgyermekeket, a légzőszervi problémákkal küszködőket arra kérték – ha tehetik -, kerüljék a forgalmasabb csomópontokat, és rövidítsék meg a szabadban tartózkodásukat, illetve kerüljék a szellőztetést is. Mint mondta, az időjárásnak köszönhetően péntekre csökkent a levegő szennyezettsége, ezért megszűnt a szmogriadó tájékoztatási fokozata.