Három hónappal ezelőtt a híradások arról az örömteli eseményről tájékoztattak, hogy a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. a Hejőcsabai lakótelepen zöldenergiával szolgálja ki a lakosság távhőigényét, ugyanis megvalósult a biogázra alapozott kapcsolt hő-és villamosenergia termelés programja. Az elmúlt napokban újabb pozitív hír érkezett: a társaság, a biogáz-hasznosítás témakörű pályamunkájával elnyerte a Magyar Minőség Háza 2010. Országos Díjat, melynek ünnepélyes átadására 2010. november 2-án Budapesten került sor.

A Magyar Minőség Háza 2010. Díj pályázatot a Magyar Minőség Társaság írta ki. A pályázat célja: hazai, kiemelkedő minőségű termékek és szolgáltatások népszerűsítése, a fogyasztók tájékoztatásának elősegítése.
A pályamunkát arra a szolgáltatásra lehetett kidolgozni, melyet Magyarországon nyújtanak a minőségi jellemzői kiemelkedők, minőségük egyenletes, és a szolgáltatás környezetkímélő.

A MIHŐ Kft. nyitott kommunikációt folytat. Kiemelten kezeli a távhőszolgáltatás minőségét befolyásoló, folyamatban lévő beruházások, karbantartások lakosság felé történő publikálását. Ezen elvek alapján, a biogáz beruházás minden nagyobb fázisánál biztosította a sajtónyilvánosságot, bemutatta a projekt előrehaladását, illetve az addig elért eredményeket. Itt szükséges megemlíteni, hogy a biogáz program környezetvédelmi eredményei mellett – a széndioxid kibocsátás évente 3 872 tonnával csökken – a villamosenergia-termeléssel, és a földgázkiváltással éves szinten mintegy 100 millió forint eredményjavulást realizál.

A biogáz távhő célú hasznosításának programja befejeződött, azonban továbbra is folyamatban vannak olyan zöldberuházások, amelyekben a MIHŐ Kft. Miskolc városában a versenyképes, költséghatékony és energiatakarékos távhőszolgáltatást hivatott tovább erősíteni.

További, folyamatban lévő zöldenergia programok

Biomassza energiahasznosítás projekt

Szintén megújuló energiaforrás hasznosításával, és KEOP támogatással indult el a Bioenergy-Miskolc Kft. – melyben a MIHŐ Kft. résztulajdonos – azon projektje melynek célja egy 700 millió Ft-os beruházás keretében 3 MW teljesítményű biomassza (faapríték tüzelésű) fűtőmű létesítése. A fűtőműben évente kb. 4 – 4,5 ezer tonna biomassza (faapríték) elégetésével közel évi 1,4 millió köbméter földgázfogyasztás váltható ki, ezzel a megújuló energiaforrással.

A biomassza fűtőmű működéséhez szükséges tüzelőanyag jelelntős részének helyben történő biztosítása érdekében, a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. fásszárú energiaültetvény létesítését tervezi a város tulajdonában lévő Csemetekert közel 70 hektáros területén. A projekt előkészítő munkálatai elkezdődtek, melynek keretében próbatelepítés történt a területre legalkalmasabb növény kiválasztása céljából. A növényzet telepítése előre láthatóan 2011 tavaszán történhet meg, amelyhez területalapú és az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból létesítési támogatás is igényelhető.

A fejlesztések sorában, a MIHŐ Kft. számol a legtisztább megújuló energiaforrás, a geotermikus energia, hosszú távon távhőszolgáltatási rendszerbe történő bekapcsolásával.
A MIHŐ Kft. és a PannErgy Zrt. projekt társaságot alapított Miskolci Geotermia Zrt. néven, és 20 évre szóló geotermális hőenergia szállítási szerződést kötött. Az eddigi eredmények háromszorosan haladják meg a korábbi várakozásokat. A Mályi kútból 2310 méteres mélységtartományban 105 – 110 Celsius-fokos víz nyerhető ki – percenként 6000-9000 liter mennyiségben. A kiemelkedően nagy vízhozam lehetővé teszi a távhőhálózatban történő hasznosításon túl a megújuló alapú villamosenergia-termelést is.

A Miskolc-Mályi geotermikus kút nemcsak Magyarországon, de Európában is kivételes teljesítménnyel bír. Hazánkban mindössze három működő termálkútnak van nagyobb hozama, ám azokból mintegy húsz Celsius-fokkal hűvösebb vizet nyernek ki.

A MIHŐ Kft. megújuló energiahasznosítási törekvései Miskolc városában hozzájárulnak, a szénhidrogén alapú energiáktól kedvezőbb távhőszolgáltatási díjtételek kialakításához.