Kézifegyvereket, egykor harckocsikban használt géppuskákat, de nagy hatótávolságú légvédelmi rakétákat és bombákat is kínál eladásra a Honvédség, a zömében az egykori Szovjetunióban kifejlesztett eszközök mára igencsak elavulttá váltak – írta a Népszabadság.

A lap szerint egy kisebb hadsereget fel lehetne fegyverezni abból az arzenálból, amelyet most a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség értékesítésre kínál. A napokban meghirdetett nyilvános pályázat szerint „inkurrens fegyverzettechnikai szakanyagokat”, vagyis feleslegessé vált eszközöket akarnak áruba bocsátani, egyebek mellett a MiG-29-es harci gép R-60-as típusú rakétájából is van majdnem 300 darab eladó.
A harci eszközöket csak fegyverkereskedelemhez, illetve katonai eszközök, robbanóanyagok megsemmisítéséhez szükséges engedéllyel rendelkező vállalkozások vásárolhatják meg. A lap megjegyzi: ahhoz, hogy egykori szovjet eszközöket valamely harmadik országnak eladjanak, az orosz fél engedélyére is szükség van, illetve az ide vonatkozó uniós szabályokat is be kell tartani. Az tehát nagyjából kizárható, hogy a harmadik világ valamelyik harcban álló országába kerüljenek ezek a haditechnikai termékek.