A felsőoktatásba jutás feltételévé tenné a nyelvvizsgát a rektorok egy része. A Magyar Rektori Konferencia kedden tárgyalta az új felsőoktatási törvény koncepcióját, és a nyelvvizsga-követelményen kívül az is felvetődött, hogy a hallgatóknak legalább egy szemesztert külföldi felsőoktatási intézményben kellene eltölteniük.

Szabady Szabolcs, a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke úgy reagált a követelményeket szigorító hírre: nem tudnak vele azonosulni. Kifejtette: az ötlet valószínűleg néhány nagyobb, fővárosi intézmény vezetőjében fogalmazódott meg. Akik például az ELTE-re felvételiznek, azok közül majdnem mindenkinek megvan legalább a középfokú nyelvvizsgája.
Hátrányban lesznek

A felsőoktatási törvény vitaanyagában egyébként is már annyi szigorítás van (két emelt szintű érettségi, a minimum ponthatár emelése), hogy lassan nem lesz, aki egyetemre jelentkezzem, fogalmazott az elnök, hozzátéve: ha az ötlet valóban megvalósul, az a vidéki egyetemeket és főiskolákat érinti majd hátrányosan. Szabady Szabolcs szerint inkább az érettségi követelményeket kellene megemelni, így a nyelvi érettségi nyelvvizsgával lehetne azonos. Az elnök azzal sem ért egyet, hogy a nyelvvizsga a diplomaszerzés feltétele, mert vannak olyan munkakörök, melyekhez nem szükséges a nyelvismeret-írja mon.hu