A főügyészség nem tudja, hogy jött rá a lehallgatásra Hunvald

Valóban volt titkos adatgyűjtés Hunvald Györggyel szemben, annak adatai nyílttá lettek téve, így a nyomozás részét képezik, erősítette meg a Magyar Nemzet hétfői számában megjelenteket a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Fazekas Géza. A napilap a birtokába jutott nyomozati iratokra hivatkozva arról írt, hogy a volt erzsébetvárosi polgármester tudott arról, hogy lehallgatják, és párton belüli leszámolást sejtett a nyomozás mögött.

Fazekas Géza azt mondta: a napilapban megjelent beszélgetésekről a gyanúsítottak és védőik másolatot kérhettek az iratismertetéskor. Ők ezzel éltek is, a főügyészség pedig digitalizált formában átadta azokat még szeptemberben, illetve október elején. A szóvivő szerint a sajtónak nem az ügyészség adta át a nyomozati iratokat, ők csak az ügy érintettjeinek, továbbá a bíróságnak csatolták be a dokumentumokat.

Fazekas közölte: a Hunvald György és SZDSZ-es gyanúsított társa, Gál György között elhangzott beszélgetések során konkrét adatok merültek fel arra vonatkozóan, hogy megpróbálnák befolyásolni az ellenük folyó eljárást, illetve magát a nyomozóhatóságot is. A főügyészség ezt az előzetes letartóztatás, illetve annak meghosszabbítására tett indítványaiban értékelte.

A Magyar Nemzet idézett egy telefonbeszélgetést, amelyet Zoltai Gusztávval, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatójával folytatott Hunvald. Hunvald panaszkodott az ügyészség nyomozására, Zoltai megígérte, hogy utánanéznek, Hunvald pedig azt mondta, „el kéne sikálni” a dolgot. Az ügyészségi szóvivő erről azt mondta: más személlyel szemben bűncselekmény megalapozott gyanúja nem merült fel, más személy részéről az eljárás meghiúsítására irányuló törekvés nem volt bizonyítható.

Fazekas azt mondta, a főügyészség nem tudott információt szerezni arról, hogy Hunvald miként értesülhetett az ellene folyó titkos adatgyűjtésről.