Máger Ágnes festőművésznek ítélték oda az idén a Miskolci Múzsa Díjat, a borsodi megyeszékhely legrangosabb kulturális elismerését – jelentette be Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora, a Miskolci Múzsa Díj Alapítvány kuratóriumának elnöke keddi sajtótájékoztatóján Miskolcon.

Az elismerést, mint minden évben, ez alkalommal is a magyar kultúra napjához kapcsolódó gálán adják át – 2011. január 21-én – a Miskolci Nemzeti Színházban, rendhagyó módon azonban idén az év utolsó heteiben a Miskolci Galéria felajánlásának köszönhetően a díjazott műveiből kiállítás is nyílik – tette hozzá Patkó Gyula.

A Miskolci Múzsa Díj kilencedik éve Miskolc legrangosabb kulturális elismerése, a borsodi megyeszékhely sikeres vállalkozásai által támogatott, a város kulturális és gazdasági életének meghatározó képviselői alkotta alapítványi kuratórium választja ki minden évben a díjra érdemes alkotót.

Miskolc sok tehetséget indított el pályáján, akik nemcsak az országban, hanem nemzetközi szinten is megállták a helyüket – mondta Patkó Gyula, hozzátéve: a díjat alapító miskolci Szinva Net Kft. a Miskolci Múzsa Díj létrehozásával a város kulturális életének maradandó értékeit is meg szeretné őrizni az utókor számára.

Korábban Müller Péter Sziámi, a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál ötletgazdája, Kovács László, a Miskolci Szimfonikus Zenekar karnagya, Marton Éva világhírű operaénekes, a Miskolc Dixieland Band, a Szinvavölgyi Táncegyüttes és Táncműhely, a Miskolci Nemzeti Színház, a Miskolci Galéria, valamint Kamarás Máté musicalénekes kapta meg a díjat – emlékeztetett Patkó Gyula.

Mint rámutatott, az eddigi díjazottak listája jól mutatja azt, amit az alapító okirat is tartalmaz: ez az elismerés azoknak szól, akik a város hírnevét országosan és külföldön is növelik alkotásaikkal, művészi produkcióikkal, munkásságukkal.

Máger Ágnes 1971-ben szerzett diplomát a képzőművészeti főiskolán, mesterei voltak Sarkantyú Simon és Domanovszky Endre. A Magyar Képzőművészeti Alapnak 1971-től, a Magyar Képzőművészek Szövetségének 1973-tól, a Művészeti Akadémiának 2007-től tagja. Derkovits-ösztöndíjas, Hatvan és Veszprém nívódíjasa. Nevéhez fűződik egyebek mellett a Vatikánban a Veronika oltár, a svájci Egliseu-ban festett szárnyas oltár, valamint a miskolci jezsuita templom szekrényes szárnyas oltára is.