Az öreg Gálnak van egy örökbecsű mondása a szocialisták ifjú generációjáról: „mindent megtanultak, amit rég el kellett volna felejteni.”

Természetesen semmi baja nem lehet még a legkényesebb ízlésű állampolgárnak sem azzal, ha a politikus akár még a legbonyolultabb társadalmi problémát is fel, illetve kihasználva, amint alkalma nyílik rá, a lehető leggyorsabban, minden különösebb megfontolás nélkül direkt politikai haszonra akar szert tenni. A miskolci szocialista új generáció két tagja, Földesi Norbert és Varga Gergő másfél hónappal az önkormányzati választások után, példának okáért fórumot rendezett az Avason

  , fészekrakó ügyben.

A lehetséges megoldásokat keresve.

Persze.

Természetesen tudvalévő, hogy a „fészekrakás” az Avason és Diósgyőrben legalább két hosszú évig tartott. A Gyurcsány és a Bajnai kormány áldásos működésének az évei és Káli Sándornak, meg csapatának Miskolc önkormányzati vezetésére tett sok esztendős kísérlete alatt. Mindenesetre a két, politikailag teljesen analfabéta, pusztán csak számító szocialista újdondász azt persze elérte, hogy elhangozhassanak ilyen nagy ívű lakossági meglátások: „a cigányoknak van egy kultúrájuk, ahol az emberek élnek, oda piszkolnak.”

Ezután, még jó, hogy nem győzött – igaz csak egyikük – elnézést kérni a „becsületes cigányoktól”.

Nincs egy városi közösség szempontjából hasznosabb, mint amikor az ifjú szocialisták kezdik átvenni a stafétabotot.