Megtiltják az előzést a kamionoknak a kétsávos autóutakon és autópályákon. Ennek érdekében a kormány módosítja a KRESZ-t. Az intézkedéssel a torlódásokat akarják megszüntetni és biztonságosabbá akarják tenni a közlekedést – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya.
A korlátozás a 7500 kilogramm legnagyobb megengedett össztömegű teherautókra vonatkozik majd reggel 6 és 22 óra között lesz érvényes. Emellett előírják, hogy a kamionoknak olyan követési távolságot kell tartaniuk, hogy közéjük legalább egy másik kamion biztonságosan besorolhasson.

A kormány döntött a hétvégi kamionstop előírásainak módosításáról, a felmentési szabályok pontosításáról is. A korlátozás alól felmentést kapnak a gyógyászati célú gázok szállítását végző, valamint a közüzemi és közérdekű beruházásokhoz használt tehergépkocsik. Az éves felmentés – kérelem esetén – a következő év január 31-ig tartó hatállyal is kiadható. A kérelmet nemcsak a jármű üzemben tartója, hanem a megrendelő is előterjesztheti – áll a közleményben