Megosztja a világot Orbán Viktor miniszterelnök személye és kormányának intézkedései. A magánnyugdíjpénztárak vagyonának állami kézbe vétele, a válságadók vagy a jelentős adócsökkentés mellett a világsajtó, nemzetközi pénzügyi szervezetek sem mentek el szó nélkül; egy részük támogatja a kormány merész terveit, mások viszont óvnak a túlzott lendülettől.

A kormány első lépéseit eltérően értékelték a vezető európai lapok. Nyáron a vezetés szinte „kiadta” a Nemzetközi Valutaalap (IMF) útját, amikor Orbánék bankadót vetettek ki. Ennek kapcsán a vezető francia politikai napilap, a Le Monde Orbán „rossz modoráról” cikkezett. A kormányfő mindennek kapcsán gazdasági szabadságharcról beszélt, s a brit Guardian is inkább ehhez állt közelebb, mondván: „A kormány a befolyásos érdekkel szállt szembe, és nyerésre áll”. Sőt a tervezett 16 százalékos egykulcsos adót bátor lépésnek nevezte az amerikai Economist gazdasági újság.

A lépések közül a magánnyugdíjpénztárak tőkéjének állami kézbe vétele váltotta ki a legnagyobb visszhangot. A lépés ellen az IMF kirohant, s a Világbank sem lelkesedett, mondván éppen a pénztárak megerősítése garantálná a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát.

Súlyos kritikákat kapott a kormány akkor, amikor hazánkat nemzetközi hitelminősítők leminősítették. A svájci Neue Zürcher Zeitung azt írta: „Orbánról minden kül- és belföldi kritika lepereg”. Ám volt, aki a leminősítéssel kapcsolatban védelmébe vette a miniszterelnököt: a Reuters brit gazdasági hírügynökség több elemzője úgy vélekedett: a gazdasági adatok egyáltalán nem indokolták a lépést. Sőt a német Frankfurter Allgemeine Zeitung úgy látja, a magyarok csak a saját útjukat szeretnék járni, s „hadd menjenek a maguk feje után”.

Mi az oka ennek az élénk nyugati figyelemnek? – Minket a Balkán részének tartanak, s úgy veszik ez egy tűzfészek – mondta a Blikknek Kiszelly Zoltán politológus. – A megítélés azért különbözik, mert az intézkedéseknek külföldön is vannak szimpatizánsai, akik szeretnek azzal példálózni, hogy a határozottabb uniós országokban nem félnek megtenni azt, amiről ők csak beszélnek-írja a blikk.hu