A civil szervezet hétfői közleménye szerint számos viszonylaton a MÁV nem tudja, hogy milyen célcsoportot   akar megnyerni, s így a MÁV-csoporton belül gyenge érdekérvényesítő személyszállítás szempontjait könnyen elnyomják a műszaki lobbik részérdekei.

Az InterCity-pótjeggyel kapcsolatos újabb kedvezmények mutatják, hogy a távolsági vonatok mostani díjszabási rendszere elavult, túlhaladott – állítják. A VEKE közleményében üdvözöli, hogy az új menetrendben számos javaslatuk meghallgatásra talált: gyorsvonati kapcsolat létesült Budapest-Győr-Zalaegerszeg viszonylatban, jelentősen rövidült az Eger-Budapest vonatok menetideje, közvetlen kapcsolat létesült Eger és Debrecen között, továbbá több fővonalon hétvégén is helyreállt az InterCity-k ütemes menetrendje.

Ugyanakkor elkeserítőnek nevezi a szervezet, hogy számos visszalépés is történt. Példaként említik a Dél-Dunántúlon a Budapest-Kaposvár közvetlen ütemes kapcsolat hiányát, vagy a Pécs-Szombathely kapcsolat elsorvasztását.

Felháborítónak nevezi a VEKE közleményében, hogy az elmaradott borsodi térség egyik legfontosabb vonalán, Ózd és Miskolc között megszűnt a közvetlen eljutási lehetőség.
A mellékvonalak újranyitása mindenképpen üdvözlendő, az utasok azonban csak megfelelő szolgáltatási színvonal esetén csábíthatók vissza a vonatokra, a Bz motorkocsik és a sok helyütt lepusztult infrastruktúra erre nem alkalmas – mutat rá a VEKE közleményében.