Bekeményít a teherautókkal szemben a fejlesztési minisztérium : januártól nem előzhetnek, és – elkerülendő a torlódást – még csak nem is követhetik egymást szorosan. Az új korlátozás megszegői százezres bírsággal is számolhatnak, de akár a jogosítványukat is elbukhatják, ami náluk munkahelyvesztéssel is járhat. A rendőrök ellenőrizni fognak, a kamionosok tiltakoznak.

Egyszerű okkal magyarázza saját döntését a tárca. Szerintük a kamionok gyakran indokolatlanul, a forgalmat percekig, hosszú kilométereken át fenntartva és a biztonságos továbbhaladást veszélyeztetve előznek. A tilalom betartatása rendőrségi feladat lesz, ráadásul januártól célzott ellenőrzések várhatók.

Könnyen rosszul járhatnak a szabályszegő sofőrök, a vonatkozó kormányrendelet szerint ugyanis ha „a közlekedés más résztvevőjét hirtelen fékezésre vagy irányváltoztatásra kényszerítik, százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatók”. Sőt, amennyiben a kamionost lekapcsoló rendőr feljelentése után a szabálysértési hatóság úgy ítéli meg, a helyszíni bírságnál súlyosabb következményekkel is járhat a meg nem engedett előzés. Akár a sofőrök jogosítványát is bevonhatják, ami az ő esetükben munkahelyvesztéssel is járhat.