Fotók az árvízről

A tárlat anyagát – amely több mint félszáz kép – elsősorban a Magyar Vöröskereszt árvízi fotóanyagából, valamint Végh Csaba fotóművész

munkáiból válogatták össze. Minden egyes kép jól ábrázolja azt a kitartást, amellyel ez itt élők és segítőik küzdöttek az ár ellen, próbálták menteni a menthetőt, és enyhíteni a veszteségen.

Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke azt mondta: ezzel a tárlattal fejezik ki köszönetüket, segítőszándékukat minden egyes embernek, aki támogatta a Borsod megyei árvízkárosultakat.

Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke kifejtette: „nagyon sok feladata volt idén a vöröskeresztnek, az árvíz mellet a vörösiszap-katasztrófa helyszínén is helyt kellett, kell állni. Csodálatos azonban, hogy mennyi ember próbált segíteni, mindenki a maga módján. A szervezet számára minden támogató egyforma, legyen az milliós segítség, vagy pár száz forintos. Ezek az adományok egyidejűleg azt is mutatják, az emberek bíznak a vöröskereszt munkájában, és tudják, oda jut a pénz, ahol szükség van rá”.

Példaként említette, Ónodot, Szikszót, Edelényt, ahol nagy szükség volt a támogatásra az idei árvizek után.

A Magyar Vöröskereszt az árvízi segélyművelet oroszlánrészét az árvízkárosult családok házainak újjáépítésében vette, veszi ki. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében eddig 30 településen több mint 3 ezer árvízkárosult család kapott építőanyagot lakóingatlanának felújításához összesen 300 millió forintot meghaladó értékben, de az újjáépítést segítő program jövőre is folytatódik.