Az eddigi hat hónap helyett már háromhónapnyi közös tartozás esetén jelzálogot lehet majd bejegyezni a társasházi lakásra, közgyűlési határozattal. Az Országgyűlés csütörtökön 255 igen szavazattal, 70 nem ellenében, 43 tartózkodás mellett szavazta meg a társasházakról szóló indítványt, amelyet a kormánypártok támogattak, az MSZP és az LMP ellenzett, míg a Jobbik frakciójának tagjai tartózkodó voksot adtak le. A közös költség tartozás miatti jelzálog bejegyzés három hónaponként megismételhető.

Kilakoltatni továbbra sem lehet

Az egyik miskolci társasházban tíz napon át nem működött a lift december közepén, mert a szolgáltató kikapcsolta az áramot a társasház hétszázezer forintos tartozása miatt. A házban lakók azt mesélték, hogy gyalog cipelték fel a kilencedikre, tizedikre a karácsonyra vásárolt holmikat is. A társasháznak kedden sikerült megállapodnia a szolgáltatóval, így karácsonyra visszakapcsolták az áramot. Miskolcon azonban bármikor előfordulhat hasonló helyzet. Ez változhat a törvénymódosítással, amely szigorúbban lép fel a nemfizetőkkel szemben.

Nagy Kálmán, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő indítványaként került a törvénybe az a szigorítás, amely szerint ha a közös képviselő bírósághoz fordul, harminc napon belül az ügyet a bíróságnak gyorsított eljárással tárgyalnia kell.

Van, aki szerint a szigorítás a legnehezebb helyzetben lévőket, például a kisnyugdíjasokat sújtja, akik képtelenek kifizetni a rezsi egy részét. Mások szerint itt volt az ideje a szigorításnak. Az avasi lakótelepen élők háromezer aláírást gyűjtöttek össze, hogy a városvezetés találjon megoldást a házanként több millió forintos tartozást felhalmozott lakók ügyében. Az úgynevezett Fészekrakó-program segítségével sokan költöztek kedvezményes hitelek igénybevételével a lakótelepre, de nem fizetik a rezsit.

A törvénymódosítást a miskolci szocialisták is támogatták, szerintük még szigorúbb fellépésre lenne szükség, azt szeretnék elérni, hogy a segélyeket, például a rát-ot is lehessen inkasszálni, illetve abból letiltani azt a 33 százalékot, amit bárkinek a fizetéséből, és ezáltal megtérülhetne a közösségnek okozott kár egy része.

Egy kormányrendelet alapján köztartozás miatt senkit nem lehet kilakoltatni. Erre az új törvény sem ad lehetőséget.