2010. december 16-án került sor a sajóbábonyi ipari park területén található KisChemicals Kft. veszélyeztető hatásainak kezelésére vonatkozó Külső Védelmi Terv részleges gyakorlására.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által szervezett gyakorlat a KisChemicals Kft. tevékenységének, veszélyeztető hatásainak bemutatásával kezdődött, majd a belső védelmi terv életbe léptetésével kapcsolatos feladatokkal folytatódott az üzem területén.

A feltételezett helyzet szerint a KisChemicals Kft. kiszolgáló üzemének klór tartályparkjában az L-7/I. jelű cseppfolyós klórtároló tartály az alsó leürítő csonk közelében váratlanul kilyukad, és a tároló tartályból hirtelen intenzív cseppfolyós klór-kiáramlás kezdődik. A szabadba kijutó klórgáz eléri a MoLaRi rendszer KisChemicals határának közelében telepített klórgáz érzékelőket, melyeken keresztül riasztó jelzés fut be a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyleti központjába.
A veszélyhelyzet elhárításában az üzem műszaki szakemberei és a Pajzs ’94 létesítményi tűzoltóság vett részt.

A gyakorlat célja a külső védelmi terv végrehajtásában érintett települési, üzemi szervezetek gyakorlása volt, valamint Sajóbábony polgármesteri hivatalának és a miskolci Helyi Védelmi Bizottság tagjainak felkészítése a külső védelmi terv rendszabályainak életbe léptetési feladataira.

A gyakorlatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kiválóra értékelte.