M. Bíró Liza az új sajtóreferens a „megyén”

(M. Bíró Liza)B.-A.-Z. Megye felkerülhet az EU gazdasági térképére
A Megyeháza éttermében tartották meg azt a reggelivel kombinált sajtótájékoztatót, amelyen Dr. Mengyi Roland a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke értékelte az idei esztendőt, majd beszélt a jövő évi tervekről.

Az esemény alkalmat adott arra, hogy bemutatkozzon a média képviselőinek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat új sajtóreferense M. Bíró Liza – megjegyezve, hogy a tájékoztató – sémáját tekintve – akár kötetlen beszélgetésként is lebonyolítható. Dr. Mengyi Roland hozzátette, az új sajtómunkatárs személye jelzés arra vonatkoztatva, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt fektet a megyei vezetés a kommunikációra, az emberek tájékoztatására, amit szeretnének professzionálisabb szintre emelni. A közgyűlési elnök a 2010-s év kapcsán aláhúzta, az eltelt időszakot a választások, illetve az árvizek határozták meg. Kiemelte, a védelmi, továbbá az újjáépítési és helyreállítási bizottság munkája nem állt meg, a Kormány komolyan veszi a megye gondját, nem szeretnék, ha tavaszi áradások vinnék el azt, amit ősszel felépítettek. Forrásokat különítettek el a gátak és víztározók építéséhez, amelyek milliárdos nagyságrendben igényelnek anyagiakat – mondta Dr. Mengyi Roland, majd a jövőt előrevetítve így folytatta – 2011-től nem szeretnénk amolyan intézményfenntartóként viselkedni, a terv az, hogy gazdasági védernyővé váljunk a megfelelő pénzügyi élénkítéssel, foglalkoztatottsággal. Az EU-ban óriási lehetőségek rejlenek a soros elnökség eredményeként, a január 01.-t követő fél évben bemutatkozhat régiónk, tőkét csalogathatunk a pátriába a már kialakulófélben lévő megyei rendezvények kapcsán, B.-A.-Z. Megye felkerülhet az unió gazdasági térképére.

Az EU-s elnökségről Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának elnöke adott bővebb tájékoztatást. – Szeretnénk helyreállítani hazánk megtépázott tekintélyét, ugyanakkor feladatunk lesz az, hogy közelebb vigyük az embereket és az intézményeket az unióhoz. Magyarország nem csak tartalmában, de külsőségekben is felkészülten veszi át az elnökséget, a szlogen: „Emberközeli Európa.” A féléves időszak pozíciókat hozhat hazánknak hosszabb távon, és itt kell megjegyeznem, Borsod-Abaúj-Zemplénnek szerepe lesz országunk uniós csomagjában – a kétszázötven rendezvény közül egy Miskolcon lesz megtartva. Elkészítettünk egy olyan ajándékot, amelyet minden államfő és minden miniszteri szinten hazánkba érkező vendég megkap. A díszdobozban hét magyar termék található, közülük három darab a megyénkből származik. A magyar elnökségnek súlyos feladatai lesznek, hiszen az un. európai szemeszter, a pénzügyi kormányzás a mi elnökségünk alatt kell, hogy induljon. Ez azt jelenti, hogy a szigorított anyagi megfontolásokat nekünk kell a tagállamokkal végrehajtatni, illetve ellenőrizni, és ebben van már tapasztalata hazánknak – mondta Dr. Hörcsik Richárd.

Hiány nélkül

Az uniós elnökséggel kapcsolatos tájékoztató után a közgyűlési elnök a jövőre nézve megjegyezte még, hogy az anyagi stabilitás a lényeg, a feladatellátás mellett minőségi javulásra van szükség, strukturális átalakításokra lehet számítani, amelyek a kiadásokon spórolhatnak. – Szeretnénk elérni az év végére, hogy a folyó költségvetésbe ne kelljen hiányt tervezni, ami jelenleg meghaladja a kétmilliárd forintot. Számítunk a Kormány segítségére is, és megtakarítást jelent, hogy újra pályázhatunk az ÖNHIKI-n belül – mondta Dr. Mengyi Roland. Dr. Kovács János megyei főjegyző megjegyezte, már elindult az a folyamat, amely a célkitűzések eléréséhez vezetnek. – A mögöttünk álló esztendő a költségvetési egyensúly megtartásának az időszaka volt, ám vannak feladatok – mint pl. az intézmények működtetése -, amelyeket a megyei vezetésnek mindenképpen vállalnia kell. – A megyei főjegyző hozzátette, hogy II. Rákóczi Ferenc előtt tisztelegve emlékévvé nyilvánították a 2011-s esztendőt, ennek kapcsán szeretnének nagy figyelmet fordítani a megye imázsának javítására. A szerda délelőtti sajtótájékoztatót megtisztelte jelenlétével Csiger Lajos a megyei közgyűlés alelnöke.

//www.kulcsmagazin.hu/