15 fokot zuhan a hőmérséklet

December 24-e az átlagnál enyhébben telik, szinte tavaszias az időjárásunk, ám a karácsony első napján markáns hidegfront éri el hazánkat. Viharos szél fújhat, sokfelé esni fog az eső és folyamatosan hűl a levegő hőmérséklete. Előrejelzésünk az ünnepekre!

Karácsony első napján markáns időjárás-változás várható: borult lesz az ég, csak néha északnyugaton vékonyodhat el a felhőzet – áll a Köpönyeg.hu előrejelzésében. Sokfelé várható kiadós mennyiségű eső, majd nyugat felől a beáramló hideg levegő hatására egyre többfelé havas eső, havazás váltja fel az addigi esőt. Viharossá fokozódik az északnyugati szél, főleg a Balaton és a Bakony térségében akár 100-120km/h-s lökések is előfordulhatnak.

Reggel és délután is csak 1 és 7 fok között alakulhat a hőmérséklet, estétől aztán egyre többfelé fagyhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte 1, 6, később -3, -10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben 1, 7, majd +1, -5 fok között valószínű.
Viharos lesz a szél

Karácsony második napján főleg nyugaton felszakadozhat a felhőzet, aztán marad az alapvetően borongós időjárás és szórványosan várható havazás, hózápor. Főleg keleten 1-5cm-es hó hullhat. Délután már csak 0 fok köré melegedhet a levegő. Továbbra is viharos lesz az északi szél, mely kisebb hófúvásokat képezhet.

Hétfőn az északnyugati területek kivételével többfelé lehet kisebb havazás, hószállingózás, 1-8 cm-es friss hóval. A szél csak lassan mérséklődik, néhol még kisebb hófúvást okozhat. A folytatás igazi fagyos telet ígér.
Megviselhet minket a markáns hidegfront

A szombati hidegfront átkeveri a felszínközeli légrétegeket, és a csapadék kimossa a szennyezőanyagokat a levegőből. (Budapesten már ma megszüntették a szmogriadó tájékoztatási fokozatát is, erről bővebben itt olvashat!)

A hirtelen lehűlés legjobban a szívbetegeket és az ízületi fájdalmakban szenvedőket fogja terhelni. A szeles, csapadékos idő az ízületi, és a görcsös panaszok fokozódását okozhatja. A kisgyerekeknél különösen számítani kell a szokottnál nagyobb mértékű nyugtalanságra. A havazás, havas eső miatt csúszós utakra készüljenek a közlekedők.

Vasárnap gyengül a hidegfronti hatás, sokfelé marad fagypont alatt a maximumhőmérséklet. Két nap leforgása alatt akár 15 fokot is hűlhet a levegő, mely igencsak megterheli szervezetünket. Főleg a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők készülhetnek panaszaik fokozódására. Pihenjenek a megszokottnál többet – javasolja a Meteoklinika.

(Forrás: Köpönyeg.hu/Meteoklinika.hu)