Hozzászoktunk ahhoz a törvényszerűséghez, hogy Miskolcon télen nemcsak a hó esik, hanem a kátyúk is megjelennek szerte a városban. Bár még csak december van, már most is számos helyen rongálta meg az utakat a víz és a jég.

De nem úgy, mint régen, amikor számos apró kis lyuk ijesztgette a miskolci közlekedőket, most kevesebb kátyú van, viszont sokkal nagyobbak, sokkal mélyebbek. Más taktika, ugye. Egy-két hét alatt felfalták az aszfaltot a nagyobb főutakon, még a jobb minőségű utak is sérültek. Arra gondolni sem érdemes, hogy a rosszabb, régebbi utakon milyen lesz a helyzet a tél elmúltával. De talán szerencsénk lesz és kijavítgatják legalább a legnagyobb, legbalesetveszélyesebb úthibákat.

Az idén elég furcsán kátyúztak Miskolcon: tavasszal nem javították ki mindet, még a nagyokat se, jó, ha a harmadát betömték. A munkálatokat elhúzták nyárig, őszig, mintha az ilyen jellegű probléma, vagyis a kátyús út természetes lenne, az autós nézze csak mereven az utat! Reméljük ez a jövőben másként alakul.

Mert a kátyús út megosztja a figyelmet, s ezért balesetveszélyes. Ami miatt egyenesen életveszély, az az, hogy néhány autós – kényszerből – sokszor átmegy a záróvonalon a szembesávba, hogy kikerüljön egy kisebb fajta medencét. Ezért nem mindegy, hogy sikerül-e a jövőben az okozott veszélyhelyzetekhez mérten komolyan venni az úthibákat. Az újaknak talán sikerül.