Viharos széllökésekre és havazásra kell számítani a középső és keleti országrészben az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombati előrejelzése szerint. A hétvégén az egész országban túlnyomóan borult ég várható, és hidegfronti hatás lesz érezhető. Vaárnap a legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 0, -5 fok között várható.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján az északnyugati szelet a Dunántúlon viharos széllökések kísérik, erősségük a Dunántúli-középhegységben és a Balatonnál akár az óránkénti 90 kilométert is meghaladhatja. Szombat este Pest és Bács-Kiskun megye nyugati felében is előfordulhatnak erősebb széllökések.

Sok csapadék várható a Dunántúl délkeleti részén, a Duna-Tisza közében, és az Alföld északi, északkeleti felében. Az ország keleti, északkeleti részén, a Dunántúli-középhegységben, Tolna, valamint Baranya megyében néhány centiméteres hó hullhat. Az előrejelzés szerint vasárnap főként a Dunától keletre folytatódik a havazás. Kolláth Kornél meteorológus tájékoztatása szerint a főváros levegője a hidegfront hatására kitisztult. A hidegfronti hatás okozhat fejfájást, szédülést, vérnyomás-ingadozást, fokozott reumatikus panaszokat és hosszabb reflexidőt. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0, -6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 0, -5 fok között várható.

Európában, Oroszország északi vidékétől a Kárpát-medencén át a Földközi-tenger középső részéig ciklonális hatások alakítják az időjárást. Többnyire erősen felhős az ég, sokfelé hull csapadék. Az északi és nyugati tájakon havazik, délen, délkeleten eső esik. A kontinens nyugati partvidékén csendesebb, nyugodtabb az idő, helyenként fordul elő kisebb csapadék.

A hőmérséklet csúcsértéke a Földközi-tenger keleti medencéjében, a Balkán-félsziget egy részén általában 14, 20 fok között alakul, de helyenként 21, 22 fokot is mértek. Európa északi vidékén jóval hidegebb van, a Skandináv-félszigeten és Oroszország északi részén többfelé napközben is -15, -20 fok alatt marad a hőmérséklet. Vasárnap estig egy északkelet felé áthelyeződő mediterrán ciklon és annak áramlási rendszerében érkező egyre hidegebb levegő alakítja a Kárpát-medence időjárását.