Január 5-én kezdődik a tárgyalás a Miskolci Városi Bíróságon azoknak a sajóbábonyiaknak az ügyében, akiket rasszista motivációjú erőszakkal vádol az ügyészség egy 2009. novemberi összecsapás miatt, amely a helyi cigányok és a Magyar Gárda tagjai között zajlott.

Kilencen vannak előzetes letartóztatásban az eset óta. A 2010. augusztus 3-án kelt vádiratban mind a kilenc férfi letartóztatását meghosszabbították az ítélet kihirdetéséig, a szökés veszélye miatt, illetve azért, mert az ügyészség szerint szabadlábon megfélemlíthetnék a tanúkat és bizonyítékokat semmisíthetnének meg.

A kilenc férfit egy kivétellel fegyveres, csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszakkal vádolják tettestársként, egyiküket pedig bűnsegédként. Ezen kívül az egyik vádlott ellen lőfegyverrel való visszaélés, egy másik ellen a közlekedés biztonsága elleni bűntett a vád. A Magyar Gárda tagjai közül senkivel szemben sem indult büntetőeljárás.

A Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Jogvédő Iroda szerint a közösség tagja elleni erőszak kategóriája a kisebbség tagjainak védelmében született meg, ezúttal azonban ellentétesen alkalmazzák, hasonlóan ahhoz a tavalyi esethez amikor tizenegy miskolci cigányt büntettek összesen 41 év börtönre rasszista okból elkövetett bűncselekmény miatt.