Ilyen busójárás még nem volt – nem szabad kihagyni! Rendhagyó busójárásra készülhetünk az idén. A tradicionális mohácsi rendezvény a vonuló busók, a kirakodóvásár és koporsóeresztés mellett ugyanis a neves Miskolci Kocsonyafesztivállal is kiegészül idén. Az Észak-Magyarországról érkezett kulináris élvezeteket nem hagyják viszonzás nélkül a busók: cserébe Miskolcon is elűzik a telet.

Az idei évben kissé más lesz a mohácsi busójárás és a Miskolci Kocsonyafesztivál is. Ennek alapját az a szándéknyilatkozat képezi, amelyet Rózsa Edit, a kocsonyafesztivál alapító igazgatója, és Szekó József, Mohács polgármestere írt alá január 5-én, szerdán. A Magyar Turizmus Rt. felmérése szerint mindkét fesztivál előkelő pozíciót foglal el a hazai hagyományőrző kulturális rendezvények sorában, így ennélfogva idén egymásra találtak, kölcsönösen emelve mindkettejük színvonalát, értékeit – olvasható a boon.hu szerdai cikkében. Miskolcon 200 ezer, Mohácson 60-100 ezer vendéget várnak az évente megújuló műsorokkal – áll a portálon.

A mohácsi busójárás a város legrangosabb rendezvénye, amelyet 2009-ben az UNESCO felvett az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára. A színes farsangi kavalkád, tüzes hangulatával, sokac zenéjével, az elmaradhatatlan maszkos-bundás alakokkal évről évre nagyobb tömegeket vonz. A 2011-es busójárás részletes programja ide kattintva érhető el.

Akinek pedig esetleg nem lenne elég egy évben egyszer látni a busókat, az idén duplázhat. A 2010. március 3-8 között tartott mohácsi fesztivál előtt ugyanis a már említett, február 19 és 21 között zajló Miskolci Kocsonyafesztiválon is vendégszerepelnek a riasztó, faálarcos, kolompot rázó sokac hagyományőrzők. Utóbbi rendezvény színvonalát emeli az az élményvonat, amely február 18-án indul útnak Budapestről Miskolcra, amely kiváló ráhangolódást biztosít a háromnapos gasztrofesztre.

Forrás: STOP/boon.hu