Ami a miskolciaknak Bánkút, az a kassaiaknak Kavecany, Jahodná vagy Plejsy . Közös jellemzőjük, hogy akár egy délutáni rövid síelésre is könnyen elérhetők. Még Miskolcról is!

Az Észak-Magyarországon élőknek autóval mindössze 1-1,5 órát kell csak utazniuk és már hóbiztos helyen köthetnek magukra sílécet, mint mi is a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal jóvoltából. A négy napos útba befért a távolabbi Dedinky-Mlynky síparadicsomok megtekintése is.

Ezt sok magyar felismerte már, és évek óta átruccan a szomszédba egy kis havas száguldásra. Kinti vendéglátósok, szállodások mondták, hogy a síszezon kezdetét jelentő karácsonytól március, április végéig vendégeik mintegy harminc százaléka magyar. Ezzel a számmal elégedettek is volnának, de szeretnék, ha még többen érkeznének hazánkból,. Jól kiépített sípályák, jól felszerelt szálláshelyek és persze finom, házias étkek várják őket, méghozzá megfizethető áron! Például a magyarok által már régebben felfedezett, a Kassától körülbelül egy órányira található Relax Center Plejsy-ben. A Kassától 25 kilométerre lévő másik síparadicsom, a Skípark Erika csúcsáról tiszta időben még a Magas-Tátra gerince is feltűnik. Innen 2200 méter hosszú, kék jelzésű pályán csúszhatunk lefelé. Az itt lévő pályákat még kevésen fedezték fel, így szinte minden időszakban és napszakban van bőven hely a tél szerelmeseinek.

Még ennél is közelebbi célpont lehet a közvetlenül Kassa szomszédságában lévő Skípark Kavecany és Jahodná (Epres tető), melyek az esti kivilágításkor a leghangulatosabbak. Remek sípályák vannak itt, amelyekre ha kell műhóval is rásegítenek. (Kavecanyban még állatkert is színesítheti a programot).

2013-ban Kassa lesz Európa Kulturális fővárosa, testvérvárosáig Miskolcig a tervek szerint autópálya épül, első szakasza talán már jövőre a megyehatártól Kassáig.

/www.turizmusonline.hu