Az előző évekhez képest, többszörösükre nőttek a közműtartozások Miskolcon is – van, aki évek óta nem tud fizetni. Az adósságkezelő irodák átmeneti segítséget tudnak nyújtani, s először a szolgáltatók is a kölcsönösen elfogadható megoldást keresik. Végső esetben azonban kénytelenek mérsékelni vagy kikapcsolni a szolgáltatást.

Miskolcon van olyan avasi lépcsőház, ahol december közepén kapcsolták ki az áramot, a házsor hat panel-tömbjében lakók ugyanis több mint 600 ezer forintos tartozást halmoztak fel. A díjhátralékkal rendelkező lakosoknak a vállalat elsőként részlet vagy halasztott fizetési módokat ajánl fel. A valódi probléma akkor kezdődik, ha a fogyasztó hónapok vagy akár évek alatt akkora tartozást halmoz fel, hogy azt már képtelen kifizetni.

Egy még 2008-ban, illetve 2009-ben – tulajdonképpen jó szándékkal – bevezetett szociálpolitikai intézkedés, az úgynevezett kikapcsolási moratórium vezetett oda, hogy a korábban maximum 10-20 ezer forintos tartozások gyakorlatilag meg tízszereződhettek, hiszen nem volt kényszer a számla befizetésére. Ezáltal pedig egy olyan adósságspirál keletkezett, amiből rendkívül nehéz kitörni – mondta el a Miskolc Televíziónak Boross Norbert, az ÉMÁSZ Nyrt. kommunikációs igazgatója-írja a miskolci önkormányzat hírportálja.