Nem csak hitel, hanem rendszeres szakmai segítség is kell a Kiútprogram résztvevőinek. Ezt mondja a Miskolci Egyetem dékánja . A program mélyszegénységben élőknek ad hitelt, hogy vállalkozást tudjanak beindítani. A dékán szerint több ilyen kezdeményezés kellene.

A Házon kívül csütörtöki adása mutatta be azokat mélyszegénységben élő embereket és családokat, akik a következő évben vállalkozást indítanak. Hitelből. A pénzt a Kiútporgram Zrt. biztosítja.

„Elegük van abból, hogy segélyből élnek. Hogy kilátástalan minden. Példát szeretnének mutatni” – mondta Polgár András, a Kiútprogram Zrt. vezetője.

Ruhaüzlet, állattenyésztés, élelmiszerbolt: a program segítségével ilyen vállalkozások indulnak a Miskolc melletti Bőcsön. A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának vezetője szerint az ötlet jó, főleg akkor, ha nem csak pénzt kapnak a kezdő vállalkozók.

„A puding próbája, hogy mennyire sikerül. Számos ilyen kísérletnek kellene születnie. Úgy gondolom, hogy ha egyetlen lábon áll, azaz nincs mellette valami ismeretszerzési lehetőség vagy kötelezettség, akkor ez a háromszázezer forint, vagy egymillió forint is akár kevés egy vállalkozás életben tartásához” – mondta dr. Koczinszky György, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi karának dékánja.

De lesz segítség. A Kiútprogram már most tanítja a családokat, például számlaírásra vagy adóbevallásra. Hogy bejön-e az üzlet, és hogy mi lesz a családok sorsa, erről tavasszal beszámol majd a Házon Kívül és az RTL Híradó.