Magyarország bekerült a világ legkockázatosabb adós országainak top 10-es mezőnyébe, amelynek élére Görögország állt – derül ki az egyik legismertebb, londoni adóspiaci cég legfrissebb értékeléséből.

A CMA DataVision 2010-es negyedik negyedévi listáján összesen öt uniós tag található. A CMA 24 százalékra teszi annak valószínűségét, hogy a következő öt évben Magyarországnem tudja tovább fizetni adósságát.

Az államadósság nem fizetésére kidolgozott úgynevezett CDS biztosítási termék árfolyama alapján összeállított 10-es listára először került fel Magyarország, a 9. helyre, Irak elé és a nagy adósságot felhalmozott Dubai mögé. A top 10-es rangsort 2010 végéig vezető Venezuelát megelőzte a rendkívül nehéz költségvetési helyzetben lévő Görögország. Ebben a mezőnyben az unió tagállamai közül megtalálható még Írország, Portugália és Spanyolország – valamennyien államcsőd-közeli helyzetűek. Új belépő 2010. végén Magyarország és Spanyolország.
A magyar államadósság minden 10 millió eurójához csaknem 400 ezer euró díj járul

A magyar CDS-árfolyam közelít a 4 százalékhoz (400 bázisponthoz), ami azt jelenti, hogy a magyar államadósság minden 10 millió eurójához csaknem 400 ezer euró díj járul. A CMA DataVision kiszámolja azt is, mekkora a valószínűsége annak, hogy egy ország öt éven belül leáll az államadósság visszafizetésével. Eszerint Magyarország esetében csaknem 24 százalék a nem fizetővé válás valószínűsége – a görögök esetében ennek több mint duplája.