Tisztelet Szerkesztőség.Tisztelt Barátaim! Tisztelt Érdeklődő! Tisztelt Dr Szabó Máté Ombudsman Úr!

Az alábbi kérdésekben kérném állásfoglalását

:

Iskolaválasztás ill. általános tájékozódás esetén a szülők, lakosok tudni szeretnék, hogy a konkrétan megnevezett iskolákban és a többi iskolában hány tetves személy fordul elő a védőnők által rendszeresen előírt tetvesedési vizsgálaton. Szeretnék azt is tudni a szülők, hogy a tetves iskolai tanulók közül mennyi azon tanulók száma, akik folyamatosan tetvesek.

Kérdés1: Közérdekű adatnak minősül e, ha a tetvesedési adatokat iskolánként való bontásban kérem személyes adatok nélkül?

Kérdés2: Közérdekű adatnak minősül e, a visszatetveződött tanulók száma, személyes adatok nélkül?

Megjegyzés: Az adatok esetében nem a személyes adatokra /név, lakcím, anyja neve stb/ vagyunk kíváncsiak, hanem a tetves személyek számára, abból a célból, hogy gyerekeinknek ill. egyáltalában az iskolákban érvényesülnek e az alkotmányban is rögzített tiszta biztonságos környezethez való alapjogok, akár az iskolába tanító tanárok ill a megfelelő higiéniával rendelkező gyerekek számára.

Úgy gondoljuk, hogy a szülőknek alkotmányos alapjoga, hogy tudja azt, hogy megfelelő körülmények közé kerül e a gyermeke, ahol érvényesül a testi, lelki szellemi erkölcsi fejlődéséhez való alapjoga.

A közérdekű adatokból arra is kíváncsiak vagyunk, hogy a folyamatosan tetves gyerekeknek miért nem érvényesül a súlyos elhanyagolás elleni védelem?

A kérdéseken kívül, még az alábbi kivizsgálási kérelemmel fordulok Önhöz.

Dr Kovács Katalin Miskolci védőnők vezetőjétől azt az információt kaptam, hogy a közérdekű adatok kezelője az OTH Országos Tisztiorvosi Szolgálat.

A védőnők vezetője megerősítette még azt az információt, hogy az iskolai védőnők ill. területi védőnők esetében rengeteg a folyamatosan tetves személy. Például a Bábonyibérci területen 11 folyamatosan tetves család él, illetve a Miskolc Hunyadi Mátyás iskolában az ellenőrzések alkalmával 5-6 tetves gyereket jeleznek az OTH felé, melyek közül 2-3 folyamatosan tetves.

/Más területeken pl: Lyukó, vasgyár, számozott utcák stb sokkal rosszabb a helyzet./

Megjegyzés: Ezen adatokból is tájékozódtunk.

http://www.epa.hu/00300/00398/00259/pdf/00259.pdf

Miskolc 2011 Január 12

Fáradozását előre is megköszönve,

Tisztelettel:

Sima Erika

Miskolc Major Utca 3.