Hogyan élveznek a futók?

Biztosan éreztétek már azt, hogy mikor magas intenzitásnál kicsit lazábban futtok hosszabb ideig, nem fáj. Pontosabban, egy enyhe fájdalomérzet van, de a testszerkezetet egy kellemes érzés tölti el.Ezt a jelenséget hívják futók gyönyörének . Most ebbe ásom bele magamat.

Kezdem is ott, hogy valószínűleg azért futók gyönyöre, mert náluk figyelték meg először, de én más sportnál is éreztem, így akár sportolók gyönyöre is lehetne a neve.

Az egészet több vegyi anyag hatása hozza létre. Fontos szerepet játszik az adrenalin, a dopamin, az endorfin és a szerotonin is. Mikor elkezdesz futni, akkor a tested többek között elkezdi termelni az adrenalint, aminek hatásával eléri az egész test felgyorsulását az emésztés kivételével (őt lelassítja) ezért is van, hogy gondosan kell megválogatnunk a frissítőinket, mert ilyenkor sokkal lassabb az emésztés, de ez más téma. Szóval gyorsul a szívverés, a vázizmok ereit tágítja, ezáltal javítja az izmok oxigén ellátottságát. A másik 3 hormon, azaz a dopamin, a szerotonin és az endorfin, a felelősök az örömérzetért. A dopamin többek között a szexnél,a szerelemnél és az étkezésnél stimulálja az örömközpontot.Ő felelős a mozgáskoordinációért és az érzelmekért is. A szerotonin szerepet játszik a hangulatban, a testhőmérsékletben, a szexualitásban, valamint az étvágyban. Ő szolgáltatja az eufórikus érzést. Végül az endorfin, közismertebb nevén boldogság hormon. Szerintem erről nem kell túl sokat írnom. Ennek a hormonnak a termelését nagyon sok minden kiválthatja. Ez az anyag, úgynevezett opioid, mely függőséget tud kialakítani.

Tehát ők négyen felelősek leginkább az eufórikus érzésért. Mikor a testedzést elkezdjük elég nagy stressz éri a testszerkezetet, ekkor már emelkedik az adrenalin szint. Ennek a hatására, hogy csökkentse a stresszérzetet, a test beindítja a 3 örömhormon termelését. Hogy mikor jön el ez a pillanat, az egyénenként változik. Ilyenkor még ha azt is érzed, hogy véged van, az endrofin „fröccs” annyit dob rajtad, hogy nem, hogy lassulnál, inkább fokozod a tempód. És így hihetetlen dolgokra lehetsz képes. Akár szárnyakként is fel lehet fogni, mert szárnyra kapsz tőlük.